Γυναικοκρατία: Μια γιορτή για τη γονιμότητα και όχι μόνο

Το έθιμο της γυναικοκρατίας, οι ρίζες του οποίου χάνονται στο μακρινό παρελθόν και κεντρικό πρόσωπο του οποίου είναι η μαμή, ως σύμβολο της γονιμότητας, αναβίωσε την Τρίτη 8/1 στα χωριά Προσκηνυτές και Ξυλαγανή Ροδόπης, Κεσσάνη Ξάνθης, Νέα Πέτρα, Χαμηλό, Στρύμη Κομοτηνής, στη Μονοκκλησιά και την Ανω Καμήλα Σερρών.

Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, μια φορά το χρόνο, οι γυναίκες παίρνουν την εξουσία στα χέρια τους, ενώ οι άνδρες αναλαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού. Η μαμή – σύμβολο διαιώνισης της ζωής – παρέλασε πάνω σε κάρο στους δρόμους των χωριών, ενώ οι υπόλοιπες γυναίκες επιδίδονταν με ιδιαίτερη σπουδή, σε αγώνες τάβλι και πρέφας στα καφενεία.

Οι άνδρες κλεισμένοι στα σπίτια, με την ποδιά ζωσμένη στη μέση, ασχολήθηκαν με το πλύσιμο των πιάτων, το ξεσκόνισμα, το καθάρισμα του σπιτιού, το μαγείρεμα, το πότισμα των λουλουδιών και φυσικά το “ντάντεμα” των παιδιών, αποδεχόμενοι αδιαμαρτύρητα την 24ώρη αντιστροφή των ρόλων, χάρη του εθίμου και της παράδοσης.

Δεν έλειψαν όμως και οι τολμηροί, που αψήφησαν τον κατ’ οίκον περιορισμό. Οι “αντιστασιακοί” κυνηγήθηκαν στους δρόμους των χωριών από τις γυναίκες και δέχθηκαν κουβάδες με παγωμένο νερό.

Παντού οι εκδηλώσεις κατέληξαν σε τρικούβερτο γλέντι, με χορό και φαγοπότι και ήταν πολλοί οι επισκέπτες από άλλα μέρη, που παρακολούθησαν και βιντεοσκόπησαν το μοναδικό αυτό έθιμο.

Το έθιμο που έχει τις ρίζες του στην περιοχή Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης, το έφεραν πρόσφυγες που έχουν έρθει από αυτή την περιοχή της Ροδόπης.

Το πανάρχαιο έθιμο δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες του χωριού να ξεφύγουν από τις έγνοιες του σπιτιού και να γλεντήσουν, να ξεφαντώσουν χωρίς τους άνδρες τους, αφού σε αυτό παίρνουν μέρος κυρίως οι παντρεμένες.

Αφού “κυριάρχησαν” λοιπόν ολόκληρη μέρα οι γυναίκες, το βράδυ το σκηνικό άλλαξε και πήραν πάλι τις θέσεις τους, σε κάθε σπιτικό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση