Η κατάχρηση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου

Η κατάχρηση αλκοόλ ενισχύει την ανάπτυξη πολυπόδων υψηλού κινδύνου και καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα που ήδη παρουσιάζουν προκαρκινικές ανωμαλίες στο παχύ έντερο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου του επιστημονικού περιοδικού Gut.

Προηγούμενες έρευνες για τη σχέση της κατανάλωση αλκοόλ και του καρκίνου του παχέος εντέρου είχαν οδηγήσει σε αμφιλεγόμενα αποτελέσματα.

Επιστημονική ομάδα από το νοσοκομείο Antoine Beclere στην πόλη Clamart της Γαλλίας μελέτησε 661 ασθενείς, στους οποίους είχε γίνει διάγνωση για τουλάχιστον έναν πολύποδα ή αδένωμα, κατά την κολονοσκόπηση.

Οι 401 από τους ασθενείς της μελέτης κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών ποτών για 22 χρόνια (6-8 ποτά ημερησίως), οι 152 υπέφεραν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) και οι 108 είχαν οικογενειακό ιστορικό αδενώματος ή καρκίνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλκοόλης είχαν 1,8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σχέση με τους ασθενείς με ΣΕΕ.

Οι πρώτοι είχαν επίσης μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με τους ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό, χωρίς όμως τα αποτελέσματα αυτά να είναι στατιστικά σημαντικά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλης αποτελεί παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης αδενώματος ή καρκίνου του παχέος εντέρου, όταν προϋπάρχουν πολύποδες και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι αλκοολικοί ασθενείς πιθανόν να έχουν όφελος από προληπτική εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση