Λοιμογόνοι παράγοντες ίσως να συμβάλλουν στην αρτηριοσκλήρυνση

Λοιμογόνοι παράγοντες, όπως οι ερπητοϊοί, ο ιός τη γρίπης και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να συμβάλουν στην εκδήλωση καρδιακών νοσημάτων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Circulation.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Gutenberg στη Γερμανία, έκαναν τεστ σε 572 ασθενείς με καρδιακά προβλήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη αντισωμάτων κατά των ερπητοϊών της ομάδας 1 και 2, του ιού Epstein-Barr, των χλαμυδίων, του ιού της γρίπης και του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.

Η ύπαρξη αντισωμάτων στο αίμα υποδήλωνε ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενή είχε εκτεθεί στον λοιμογόνο παράγοντα. Μετά από τρία χρόνια εκτιμήθηκαν τα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών, σε σχέση με τον αριθμό των λοιμογόνων παραγόντων στους οποίους είχαν εκτεθεί.

Οπως διαπιστώθηκε σε όσους υπήρχαν αντισώματα κατά τριών εκ των παραπάνω λοιμογόνων παραγόντων, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 3,1%, όσοι είχαν αντισώματα κατά πέντε παραγόντων αυτό ήταν 9,8% και όσοι είχαν αντισώματα για έξι ή περισσότερους λοιμογόνους παράγοντες, το ποσοστό ήταν 15%.

Η σχέση αυτή ήταν ακόμη υψηλότερη για τους ασθενείς εκείνους που έπασχαν από σοβαρότερες μορφές αρτηριοσκλήρωσης.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι εκτός από τον τρόπο ζωής και διάφορους γενετικούς παράγοντες, είναι πιθανόν ότι οι χρόνιες φλεγμονές που προκαλούν στους ιστούς ορισμένα βακτήρια και ιοί, είναι πιθανόν να συμβάλλουν στην περαιτέρω σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αγγείων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση