Οι καπνιστές αγνοούν τη σημασία του τσιγαρόβηχα

Ο τσιγαρόβηχας, ο οποίος αποτελεί σύμπτωμα πολλών καπνιστών, πιθανόν να μην είναι αθώος και μπορεί να αποτελεί ένδειξη χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, σύμφωνα έρευνα Βρετανών επιστημόνων.

Οι επιστήμονες διεξήγαγαν μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν 866 καπνιστές ηλικίας 15 έως 54 ετών. Τα 2/3 των ατόμων που συμμετείχαν δεν είχαν ακούσει για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια η οποία συχνά ονομάζεται και κρυμμένος δολοφόνος “hidden killer”, λόγω της άγνοιας για την ασθένεια.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας είναι ο περιορισμός της ροής του αέρα στους πνεύμονες και οι βλάβες στον πνευμονικό ιστό, που δεν είναι πλήρως αντιστρέψιμες. Η δύσπνοια, που είναι το κύριο σύμπτωμα της νόσου, προκαλεί σημαντικό περιορισμό των δραστηριοτήτων στους ασθενείς.

Ο Δρ. Michael Rudolf,από τη Βρετανική Ενωση Θώρακα, (British Thoracic Society), αναφέρει ότι θα λανσαριστεί νέα διαφημιστική καμπάνια, η οποία θα στοχεύει στους καπνιστές μέσης ηλικίας, προκειμένου να ενημερώσει για τα συμπτώματα της νόσου και να συμβουλεύσει τους καπνιστές που έχουν τέτοια συμπτώματα, να τα προλάβουν έγκαιρα, αλλά και να τους προτρέψει να διακόψουν το κάπνισμα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση