Η βιταμίνη Α σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων

Μεγάλες δόσεις βιταμίνης Α στη διατροφή μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καταγμάτων ισχίου σε ηλικιωμένες γυναίκες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.

Οι επιστήμονες, από το πανεπιστήμιο τoυ Χάρβαρντ, ανέλυσαν διατροφικά ερωτηματολόγια από περισσότερες από 70.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όλες νοσοκόμες, ηλικίας 34 έως 77 ετών, για μία χρονική περίοδο μεγαλύτερη των 18 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες των οποίων η πρόσληψη βιταμίνης Α ξεπερνούσε τα 3.000 μικρογραμμάρια, είχαν 48% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κάταγμα ισχίου, σε σχέση με εκείνες που λάμβαναν λιγότερο από 1.250 μικρογραμμάρια την ημέρα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος σχετίζεται μόνο με τη ρετινόλη, την “έτοιμη” μορφή της βιταμίνης Α και όχι με το β-καροτένιο, που αποτελεί την προβατίμινη, μια και τη μετατροπή της προβιταμίνης σε βιταμίνη Α, τη ρυθμίζει ο οργανισμός ανάλογα με τις ανάγκες του.

Η βιταμίνη Α βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, πλούσια σε λίπος, όπως είναι το συκώτι αλλά τα ιχθυέλαια, ενώ το β-καροτένιο περιέχεται κυρίως σε σκούρα πράσινα λαχανικά και καρότα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή στη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής και κυρίως όταν στο διαιτολόγιο συνυπάρχουν και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνες. Ο οργανισμός χρειάζεται περίπου 600-700 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α ημερησίως, ενώ ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα περιέχει περίπου 1500 μικρογραμμάρια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση