Η γραφειοκρατία καθυστερεί την ελπίδα

“Η υγειονομική περίθαλψη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι σχεδόν ανύπαρκτη, υπάρχει έλλειψη τροφίμων και τα παιδιά περπατάνε χιλιόμετρα καθημερινά προκειμένου να πάνε στο σχολείο”, ανέφερε ο πρόεδρος του σωματείου “Φίλοι της Αφρικής” περιγράφοντας την οδύσσεια ενός φορτίου ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα προς την αφρικανική χώρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Αντώνης Μουζελάς ανέφερε ότι κοντέινερ με 20 τόνους φάρμακα, σχολικά είδη, ρούχα και παπούτσια, παρέμεινε καθηλωμένο επί εννιά ολόκληρους μήνες στην πόλη Ματάντι της αφρικανικής αυτής χώρας μέχρις ότου φθάσει στα χέρια των ανθρώπων που τα είχαν ανάγκη..

Σε μια χώρα όπου καθημερινά πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν γιατί δεν βρίσκουν ή δεν μπορούν να αγοράσουν το πιο απλό φάρμακο και τα παιδιά περπατούν ξυπόλητα γιατί δεν έχουν παπούτσια, η ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό αποτελεί, για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, τη μοναδική ίσως ελπίδα επιβίωσης.

Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις, αυτή η βοήθεια δεν φτάνει στον προορισμό της, στους φτωχούς και ανήμπορους δηλαδή, ή όταν φτάσει ενδεχομένως να μην είναι κατάλληλη για να παίξει το ρόλο της.

“Συναντήσαμε απίστευτα γραφειοκρατικά εμπόδια, αφού οι αρμόδιοι απαιτούσαν ακόμη και να ιδρύσουμε παράρτημα του σωματείου μας στην Κινσάσα – πρωτεύουσα της ΛΔ του Κονγκό – για να επιτρέψουν τη διανομή της βοήθειας καθώς επίσης και να προσκομίσουμε έγγραφα από διάφορα υπουργεία”, είπε ο κ.Μουζελάς, προσθέτοντας ότι στο πλευρό τους στάθηκαν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας και ο Ελληνας πρέσβης στη ΛΔ του Κονγκό, Σπύρος Θεοχαρόπουλος.

Τελικά, μόλις τον Οκτώβριο ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και άρχισε η διανομή της βοήθειας σε δύο δημοτικά σχολεία και σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς που δημιουργήθηκαν στην Κινσάσα για τη φιλοξενία εσωτερικών προσφύγων από περιοχές όπου εξελίσσονται πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων της ΛΔ του Κονγκό και της Ρουάντας.

Επόμενος στόχος του σωματείου είναι η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε άλλη αφρικανική χώρα και η δημιουργία ελληνικού σχολείου στο Καμερούν, όπου ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με τους τοπικούς παράγοντες, ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει υποσχεθεί ότι θα βοηθήσει αυτή την προσπάθεια.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση