Ενα φλιτζάνι καφέ για καλύτερη μνήμη στην τρίτη ηλικία

Ακόμα και ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να έχει πολύ θετική επίδραση στη μνημονική λειτουργία ατόμων τρίτης ηλικίας, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιανουαρίου του επιστημονικού περιοδικού Psychological Science.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας τα οποία κατανάλωσαν ένα φλιτζάνι καφέ (~350ml) πριν από ένα τεστ μνήμης, απέδωσαν πολύ καλύτερα σε σχέση με τα άτομα τα οποία κατανάλωσαν καφέ χωρίς καφεΐνη.

Πιο συγκεκριμένα, 30 λεπτά πριν το τέστ οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν είτε ένα φλιτζάνι κανονικού καφέ, με περιεκτικότητα σε καφεΐνη 220-270 mg ή ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ καφέ, με περιεκτικότητα σε καφεΐνη μικρότερη από 10mg.

Τα άτομα τα οποία κατανάλωσαν κανονικό καφέ, όχι μόνο είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης στα οποία υποβλήθηκαν, μέσα στην ημέρα (πρωί και απόγευμα), αλλά δεν έδειξαν και καμία εξασθένηση της μνήμης καθ’ όλη της διάρκεια της ημέρας.

Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα προηγούμενων ερευνών, τα οποία είχαν δείξει ότι η καφεϊνη έχει θετική επίδραση στη μνήμη των ατόμων τρίτης ηλικίας, τα οποία τείνουν να παρουσιάζουν εξασθένηση της λειτουργίας αυτής με το πέρας της ημέρας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση