Tο ροζάριο και το mantra έχουν ηρεμιστική επίδραση στην καρδιά

Οι ρυθμικά επαναλαμβανόμενοι στίχοι μίας προσευχής, όπως το ροζάριο των καθολικών ή το mantra στη yoga φαίνεται να έχουν ηρεμιστική επίδραση στην καρδιά. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Πάβια της Ιταλίας, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα τους στο περιοδικό British Medical Journal.

Οι ερευνητές μέτρησαν τον ρυθμό αναπνοής 23 ενήλικων, κατά την διάρκεια που προσεύχονταν ή που εκτελούσαν mantra στην yoga. Επιπλέον, κατέγραψαν την συχνότητα αναπνοής των συμμετεχόντων κατά την διάρκεια μιας ελεύθερης συζήτησης και κατά την εκτέλεση ασκήσεων ελεγχόμενης αναπνοής.

Οταν οι συμμετέχοντες ανέπνεαν αυθόρμητα, ο ρυθμός αναπνοής τους ήταν 14 αναπνοές το λεπτό, ενώ κατά την διάρκεια μιας κανονικής συζήτησης ο ρυθμός μειωνόταν σε 8 αναπνοές το λεπτό.

Ακόμα μεγαλύτερη μείωση της συχνότητας αναπνοής παρουσιάστηκε κατά την διάρκεια εκτέλεσης ασκήσεων αναπνοής ή απαγγελίας του Ave Maria. O ρυθμός αναπνοής έφτασε στις 6 αναπνοές το λεπτό.

Το ροζάριο είναι η επαναλαμβανόμενη απαγγελία του Ave Maria 50 φορές. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται τρεις φορές.

Παρ’όλα αυτά οι επιστήμονες τόνισαν πως η ελεύθερη συζήτηση μειώνει το ρυθμό αναπνοής ακανόνιστα, ενώ οι ασκήσεις mantra και το Ave Maria δίνουν στην αναπνοή μία κανονικότητα

Οι επιστήμονες λοιπόν συμπεραίνουν πως το Ave maria και το mantra συγχρονίζουν τους ρυθμούς της καρδιάς και επιδρούν θετικά στην καρδιοαναπνευστική και κυκλοφορική λειτουργία του οργανισμού.

Αν και το ροζάριο διαφέρει από την yoga ως προς την πολιτιστική τους προέλευση και οι δύο πρακτικές έχουν παρόμοιες ρίζες και κοινούς σκοπούς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση