Ευκατάστατοι αλλά και αγχωμένοι οι κάτοικοι της Ρόδου

Οι κάτοικοι της Ρόδου είναι από τους πιο εύπορους στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν τους βοηθά να αποβάλουν το στρες, καθώς το 61,7% του πληθυσμού του δήμου Ρόδου δηλώνει ότι έχει άγχος. Επιπλέον το 71% των κατοίκων του δήμου της Ρόδου δεν κάνει ποτέ χρήση προφυλακτικού στις σεξουαλικές σχέσεις, ενώ από τις γυναίκες το 19,8% κάνει τακτικά τεστ Παπανικολάου.

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), που έγινε σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, στο πλαίσιο του προγράμματος “Υγιείς Πόλεις”.

Πιο αναλυτικά:

Το 67,9% των νοικοκυριών στην πόλη της Ρόδου έχουν ιδιόκτητη κατοικία, ενώ το ποσοστό κατοχής αυτοκινήτου ανέρχεται σε 63,7%.

Σχετικά με τους προληπτικούς ελέγχους υγείας 43,56% κάνουν τσεκ απ , 19,8% τεστ Παπανικολάου και 27,5% οδοντιατρικό έλεγχο.

Ο πληθυσμός της Ρόδου στη συντριπτική πλειοψηφία του έχει ασφαλιστική κάλυψη υγείας που φτάνει στο 94,3%. Ωστόσο ένα σημαντικό ποσοστό (5,7%) του πληθυσμού δήλωσε ότι δεν έχει καμία ασφάλιση. Σχετικά μικρό είναι το ποσοστό αυτών που έχουν αποκλειστική ιδιωτική ασφάλιση (2,5%) , ενώ οι περισσότεροι δημότες είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ (38,9%) και ακολουθούν το ΤΕΒΕ με 17,6% και το ταμείο του Δημοσίου με 11,5%.

Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό του πληθυσμού που πραγματοποίησε επίσκεψη σε ιατρό μόνο με σκοπό την εγγραφή φαρμάκων. Στο δήμο της Ρόδου φτάνει το 36%, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό αυτών των οποίων ο λόγος της επίσκεψής τους ήταν οι εργαστηριακές εξετάσεις (39%).

Τα συχνότερα εμφανιζόμενα νοσήματα στον πληθυσμό του δήμου της Ρόδου είναι τα μυοσκελετικά (δισκοπάθεια, ρευματική αρθρίτιδα, κ.α.) με ποσοστό 27,2% και το κυκλοφοριακό (καρδιοπάθεια, υπέρταση, εγκεφαλικό) με ποσοστό 26,4%. Με βάση την έρευνα του ΕΚΚΕ στο δήμο της Ρόδου, σε όλες σχεδόν τις ασθένειες οι γυναίκες έχουν μια υπεροχή έναντι των ανδρών που εμφανίζονται να έχουν συγκριτικά καλύτερη υγεία από τις γυναίκες. Πολύ μεγάλη ποσοστιαία διαφορά υπέρ των ανδρών εμφανίζεται στα μυοσκελετικά και τις νευρολογικές ασθένειες σε ποσοστά 25,8% και 18,1% αντίστοιχα.

Το 38,5% του πληθυσμού της Ρόδου κατανάλωσε κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών κάποιο φάρμακο. Στη Ρόδο οι γυναίκες φαίνεται να κάνουν συχνότερα χρήση φαρμάκων από τους άνδρες, με ποσοστά 44,4% και 32,1% αντίστοιχα. Από αυτούς που κατανάλωσαν φάρμακα ένα ποσοστό 10,9% κατανάλωσε παυσίπονα, ενώ ένα 20,8% φάρμακα για την καρδιά ή την πίεση. Ενα 7,5% κατανάλωσε φάρμακα για ρευματικές παθήσεις.

Περισσότερο οι γυναίκες είχαν ατυχήματα σε σχέση με τους άνδρες (8,7% και 7,5% αντίστοιχα), ενώ τα περισσότερα απ’ αυτά συμβαίνουν στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 10 ετών (10,7%), 25 έως 34 ετών (11,8%) και 45 έως 59 ετών (11,8%). Τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στο δρόμο (39,5%) ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ποσοστό των ατυχημάτων που συνέβησαν στο σπίτι (31,6%).

Το ποσοστό των ατόμων που αναφέρουν ότι αισθάνονται μοναξιά ή εγκατάλειψη είναι αρκετά περιορισμένο (67,7% δηλώνουν ότι δεν αισθάνονται ποτέ), είναι πάντως ψηλότερο στις γυναίκες όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί στις κατηγορίες “μόνιμα”, “συχνά”, “μερικές φορές” (33,2% στις γυναίκες έναντι 17% στους άνδρες).

Το ποσοστό των καπνιστών στο δήμο Ρόδου φτάνει το 36% . Οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο (43,5%) έναντι των γυναικών που καπνίζουν σε ποσοστό 28,7%.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ποσοστό των νέων κάτω των 19 ετών που καπνίζουν συστηματικά (16%).

Ενα ποσοστό 11% δηλώνει ότι καταναλώνει πάνω από 4 ποτήρια αλκοόλ σε μία ημέρα 1-2 φορές το μήνα, ενώ ένα 7,6% καταναλώνει την ίδια ποσότητα 1-2 φορές την εβδομάδα.

Ποσοστό 62,1% παίρνει κάθε μέρα πρωινό, ενώ το 26,2% τρώει σπάνια ή δεν τρώει ποτέ το πρωί. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού (54,6%) καταναλώνει σαλάτες κάθε μέρα και το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ο πληθυσμός τρέφεται σωστά.

Οσον αφορά την ψυχαγωγία στον ελεύθερο χρόνο τους οι Ροδίτες 15% συχνάζουν σε αθλητικούς χώρους, 11% σε πάρκα και πλατείες, 19% σε καφενεία και καφετέριες, 15% σε εστιατόρια και ταβέρνες, 18% σε μπαρ και 22% σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση