Πολλές γυναίκες αγνοούν ότι κινδυνεύουν από οστεoπόρωση

Πολλές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, πιθανόν να έχουν προχωρημένη απώλεια οστικής μάζας χωρίς να το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να διατρέχουν άμεσο κίνδυνο κατάγματος, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Journal of the American Medical Association.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερες από 200.000 γυναίκες και κατέληξαν στο συμπέρασμα σχεδόν οι μισές από αυτές είχαν σημαντική απώλεια οστικής μάζας, χωρίς να έχει γίνει ανάλογη διάγνωση.

Για το 7% των γυναικών αυτών η απώλεια οστικής μάζα ήταν ιδιαίτερα σημαντική με αποτέλεσμα στις γυναίκες αυτές να γίνει διάγνωση για οστεοπόρωση, ενώ στο 40% των γυναικών αυτών έγινε διάγνωση για οστεοπενία.

Σχεδόν 164.000 γυναίκες συνέχισαν να παρακολουθούνται από τους επιστήμονες, για ένα χρόνο, οι οποίοι παρατήρησαν ότι οι γυναίκες με οστεοπενία είχαν 80% μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν κάποιο κάταγμα σε σχέση με τις γυναίκες με φυσιολογικά επίπεδα οστικής μάζας. Ο κίνδυνος ήταν τετραπλάσιος για τις γυναίκες με οστεοπόρωση.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εμμηνόπαυση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την οστεοπόρωση για όλες οι γυναίκες, ενώ παράγοντες όπως η προχωρημένη ηλικία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης D και ασβεστίου αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση