Κακή επιρροή για τους έφηβους, οι κινηματογραφικοί σταρ που καπνίζουν

Οσο περισσότερο βλέπουν οι έφηβοι τους ηθοποιούς στις ταινίες να καπνίζουν, τόσο περισσότερο τείνουν να υιοθετήσουν αυτή την κακή συνήθεια, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Medical Journal.

Η μελέτη αυτή επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα παλαιότερη έρευνας , στην οποία είχε συσχετιστεί το κάπνισμα κατά την εφηβεία με την προβολή του καπνίσματος μέσω του κινηματογράφου.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν πληροφορίες από 4.919 παιδιά ηλικίας 9 έως 15 ετών στην Αμερική και βρήκαν ότι στα παιδιά που είχαν παρακολουθήσει ταινίες με 50 ή και λιγότερες σκηνές προβολής καπνίσματος, μόνο ένα 4,9% είχαν δοκιμάσει τσιγάρο.

Αντίθετα στα παιδιά που είχαν παρακουθήσει ταινίες με περισσότερες από 150 σκηνές προβολής καπνίσματος το ποσοστό των παιδιών που είχε δοκιμάσει τσιγάρο έφτανε το 31,5%.

Τα παιδιά και κυρίως οι έφηβοι επηρεάζονται ιδιαίτερα από τους σταρ του κινηματογράφου τους οποίους θεωρούν είδωλα, με αποτέλεσμα η προβολή του καπνίσματος να παίζει ρόλο, τόσο στη δοκιμή, όσο και στην έναρξη του καπνίσματος.

Οι επιστήμονες κάνουν έκκληση προς τη βιομηχανία του κινηματογράφου να μην προβαλλει το κάπνισμα μέσω των ταινιών, για ιαφημιστικούσ λόγους αλλά και να απαδορευθούν οι διαφημίσεις τσιγάρων πριν τηηνέναρξη προβολής των ταινιών στον κινηματογράφο.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση