Σηπτική αρθρίτιδα

Άλλες ονομασίες

Λοιμώδης αρθρίτιδα

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Φλεγμονή της άρθρωσης, που οφείλεται σε λοίμωξή της κυρίως από βακτήρια και σπανιότερα από άλλα μικρόβια.

Παθογένεια

Παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη σηπτικής αρθρίτιδας είναι:
– Η προχωρημένη ηλικία.
– Ο αλκοολισμός.
– Παρακέντηση της άρθρωσης ή χειρουργική επέμβαση σε αυτήν.
– Ύπαρξη εμφυτεύματος προσθετικής άρθρωσης.
– Βαρύ χρόνιο νόσημα.
– Σακχαρώδης διαβήτης.
– Ανοσοανεπάρκεια.
– Χρήση ενδοφλεβίων ουσιών.
– Κακοήθη νοσήματα.
– Νεφρική ανεπάρκεια.
– Ρευματοειδής αρθρίτιδα.
– Δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.
– Λοιμώξεις του δέρματος.
– Χρόνια θεραπεία με κορτικοειδή.

Το αίτιο της σηπτικής αρθρίτιδας, είναι η λοίμωξη από διάφορα μικρόβια:
– Στην οξεία σηπτική αρθρίτιδα τα πιο συχνά είναι: ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, στρεπτόκοκκοι, εντεροβακτηρίδια, ψευδομονάδες, ο γονόκοκκος, αναερόβια βακτήρια καθώς και Salmonella σε ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα.
– Στη χρόνια σηπτική αρθρίτιδα, τα πιο συχνά αίτια είναι μυκοβακτηρίδια, μύκητες και άλλα ευκαιριακά παθογόνα.
Η λοίμωξη της άρθρωσης προκαλεί φλεγμονώδη αντίδραση (αρθρίτιδα). Οι μικροοργανισμοί φτάνουν στην άρθρωση με τρεις τρόπους:
– ’μεση διείσδυση. (Τραυματισμός, χειρουργική επέμβαση.)
– Επέκταση στην άρθρωση, λοίμωξης, παρακείμενου σε αυτήν ιστού.
– Μέσω κυκλοφορούντων στο αίμα μικροβίων λόγω λοίμωξης σε άλλο σημείο του σώματος. Στην περίπτωση αυτή η εγκατάστασή τους γίνεται στον αρθρικό υμένα.
Αποτέλεσμα της εγκατάστασης και του πολλαπλασιασμού των μικροβίων στην άρθρωση, είναι η φλεγμονώδης εκφύλιση του αρθρικού υμένα και η προοδευτική καταστροφή του χόνδρου και των οστών που συμμετέχουν στην άρθρωση. Η σηπτική αρθρίτιδα είναι δυνατόν να εμφανιστεί και σε προσθετική άρθρωση, (τεχνητή άρθρωση, χειρουργικά τοποθετημένη).

Πρόληψη

– Αποφυγή τραυματισμών και αρθρικών παρακεντήσεων, σε ασθενείς με προδιαθεσικούς παράγοντες, για την εμφάνιση σηπτικής αρθρίτιδας.
– Επιμελής φροντίδα και σωστός χειρουργικός καθαρισμός ανοικτών τραυμάτων στους πιο πάνω ασθενείς.
– Προσπάθεια εντόπισης κι επιτυχούς αντιμετώπισης κάθε εστίας λοίμωξης, ώστε να αποφευχθεί η μικροβιαιμία και η πιθανή επακόλουθη ανάπτυξη σηπτικής αρθρίτιδας.
– Λήψη προληπτικών μέτρων για την αποφυγή νόσησης από γονόρροια (βλενόρροια). Η γονοκοκκική αρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή λοιμώδους αρθρίτιδας σε νεαρούς ενήλικες.

Κλινική εικόνα

– Οξεία μικροβιακή αρθρίτιδα:
Αιφνίδια έναρξη πόνου στην άρθρωση, που συνοδεύεται από αίσθημα θερμότητας, έντονη ευαισθησία, οίδημα, ερυθρότητα και περιορισμό της κίνησής της. Πυρετός υπάρχει κάποιες φορές, ενώ είναι δυνατόν ο ασθενής να είναι απύρετος ή να εμφανίζει χαμηλή πυρετική κίνηση.
– Χρόνια μικροβιακή αρθρίτιδα:
Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι προοδευτική, με μικρό οίδημα και ήπιο τοπικό αίσθημα θερμότητας. Συνήθως δεν υπάρχει ερυθρότητα στην περιοχή της προσβεβλημένης άρθρωσης και ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή να απουσιάζει.
– Λοίμωξη προσθετικής (τεχνητής) άρθρωσης:
Προκαλείται προοδευτική χαλάρωση και δυσλειτουργία της. Αν δε διαγνωσθεί έγκαιρα μπορεί να δημιουργήσει συστηματικές επιπλοκές.

Διάγνωση

Η υποψία τίθεται κλινικά.
Εργαστηριακά ευρήματα:
– Αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.
– Αύξηση της ταχύτητας καθίζησης ερυθρών και της CRP.
– Απομόνωση των μικροργανισμών από καλλιέργειες αίματος είναι δυνατή σε ποσοστό 60-75%
– Η εξέταση του αρθρικού υγρού από την προσβεβλημένη άρθρωση, μετά από παρακέντηση της, δείχνει: αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων, μείωση της γλυκόζης, και παρουσία μικροοργανισμών που απομονώνονται από την καλλιέργειά του.
– Η ακτινογραφία της προσβεβλημένης άρθρωσης, η αξονική και μαγνητική τομογραφία είναι δυνατόν να απεικονίζουν τη φλεγμονή και τις καταστροφικές συνέπειές της.
– Το σπινθηρογράφημα αποτελεί επίσης, σημαντική διαγνωστική εξέταση.

Αντιμετώπιση

Βασίζεται στην έγκαιρη απομόνωση του υπεύθυνου μικροβίου και την χορήγηση συνδυασμού κατάλληλων αντιβιοτικών, για μεγάλο χρονικό διάστημα (4-6 εβδομάδες). Η χορήγηση γίνεται αρχικά ενδοφλέβια. Η λοίμωξη της προσθετικής άρθρωσης, εκτός από τη χορήγηση των αντιβιοτικών, απαιτεί συνήθως και κάποια μορφή επανεγχείρησης, ώστε να καταστεί δυνατή η αποστείρωση του υλικού της.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση