Τα μη αποτελεσματικά εμβόλια δυναμώνουν τις ασθένειες

Τα μη αποτελεσματικά εμβόλια, μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ακόμα πιο ανθεκτικών στελεχών και όχι μόνο να μη μειώσουν τη θνησιμότητα από μία συγκεκριμένη ασθένεια, αλλά και να την αυξήσουν, υποστηρίζουν ειδικοί, από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκοτία.

Χρησιμοποιώντας ένα μαθηματικό μοντέλο για να εξετάσουν τον κίνδυνο από εμβόλια που δεν είναι 100% αποτελεσματικά, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν οφέλη από τη χρήση τους και ότι τα προγράμματα εμβολιασμών, θα πρέπει να βασίζονται σε εμβόλια τα οποία είναι 100% αποτελεσματικά.

Εμβόλια, όπως αυτά για την ευλογιά, την πολιομυελίτιδα και την ιλαρά έχουν απόλυτα ικανοποιητικά αποτελέσματα και δε δημιουργούν προβλήματα, αλλά εκφράζονται ανησυχίες για τα εμβόλια για τον ιό του HIV και την ηπατίτιδα τα οποία δεν υπάγονται στην κατηγορία αυτή.

Οι επιστήμονες αναφέρουν μάλιστα, στο άρθρο που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Nature, ότι η μελέτη τους θα έχει σημαντικές εφαρμογές σε μελλοντικά προγράμματα εμβολιασμών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση