Τρία εκατομμύρια παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Δύο έως τρία εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, ενώ ένα εκατομμύριο προστίθεται κάθε χρόνο στο κύκλωμα της παιδικής πορνείας, η οποία αποτελεί το τρίτο σε μέγεθος είδος παράνομου εμπορίου μετά το εμπόριο των ναρκωτικών και των όπλων.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται σε έκθεση της Unicef, και αναφέρθηκαν από τον πρόεδρο της γαλλικής επιτροπής της Unicef, κ. Ζακ Ιντζί, κατά την παρουσίαση του 2ου Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 20 Δεκεμβρίου στη Γιοκοχάμα και στο οποίο θα συμμετάσχουν κυβερνήσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από πολλές χώρες.

Στόχος του συνεδρίου της Γιοκοχάμα που οργανώνεται από την Unicef, την ιαπωνική κυβέρνηση και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση “Σταματήστε την Πορνεία και τη Διακίνηση Παιδιών” (EKPAT) είναι να γίνει ένας απολογισμός της προόδου που σημειώθηκε με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης που αποφασίσθηκε στο 1ο Συνέδριο της Στοκχόλμης, να εντοπισθούν τα κενά των μέτρων που έχουν προταθεί και εφαρμοσθεί για την προστασία των παιδιών και να αποφασισθούν νέα μέτρα προστασίας και κοινωνικής επανένταξης των θυμάτων.

Από το 1996, οπότε και πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο της Στοκχόλμης, 34 χώρες έχουν θέσει σε εφαρμογή μέτρα για την προστασία των παιδιών, 26 βρίσκονται στη διαδικασία εφαρμογής, 60 χώρες έχουν καταβάλει σοβαρές προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση και άλλες 60 χώρες δεν έχουν τίποτε να επιδείξουν για την αντιμετώπιση της παιδικής πορνείας.

Σύμφωνα με την έκθεση της ECPAT, τα παιδιά που γίνονται αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης οδηγούνται σε ένα καθεστώς δουλείας από μία σειρά μεσαζόντων που επωφελούνται από την εκμετάλλευσή τους, ενώ καμία χώρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν την αφορά η σεξουαλική εκμετάλλευση των ανηλίκων για εμπορικούς λόγους και κανένα παιδί, οποιασδήποτε κοινωνίας δεν είναι απολύτως προστατευμένο

Στην αλυσίδα των μεσαζόντων περιλαμβάνονται οι στρατολογούντες, οι διακινητές, οι ιδιοκτήτες οίκων ανοχής, οι οδηγοί ταξί, οι αστυνομικοί, οι υπάλληλοι, οι γείτονες και οι γονείς.

Η αλυσίδα που συνδέει ένα παιδί με τους εκμεταλλευτές του μπορεί να είναι μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων, ενώ “δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων διακινούνται στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας.

Στην Ταϊλάνδη η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών αποφέρει το 10%-14% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Το ένα τρίτο των ταϊλανδών εκδιδόμενων γυναικών είναι ανήλικες.

Στις Φιλιππίνες 100.000 άτομα εμπλέκονται στη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών, έναντι 20.000 πριν από δέκα πέντε χρόνια.

Στη Λιθουανία το 205-50% των εκδιδομένων γυναικών είναι ανήλικες. Στο Μεξικό 16.000 παιδιά είναι αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες 104.000 παιδιά γίνονται θύματα σεξουαλικής κακοποίησης κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το περιοδικό India Today, 400.000-500.000 παιδιά εκπορνεύονται στην Ινδία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση