Δέκα τσιγάρα επταπλασιάζουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα

Το κάπνισμα 10 τσιγάρων τη μέρα επταπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ενώ κάποιος που καπνίζει ένα πακέτο τσιγάρα καθημερινά κινδυνεύει δεκατρείς φορές περισσότερο από τη νόσο, σε σχέση με έναν μη καπνιστή.

Οπως τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής πνευμονολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κ. Κ. Ζαρογουλίδης, μιλώντας στο 11ο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους κύριους υπεύθυνους παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα, ο οποίος συγκαταλέγεται σήμερα στις κύριες αιτίες θανάτου παγκόσμια.

Αν και σχετικά σπάνια νόσος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, η νόσος αυτή αποτελεί πλεόν την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες στην Ευρώπη, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής πεθαίνουν κάθε μέρα 1.400 ασθενείς, που πάσχουν από αυτή μορφή καρκίνου.

Πολλοί άνθρωποι στους οποίους εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα (βήχας που επιμένει, πόνοι στο λαιμό, αιμοπτύσεις και κούραση) δεν ζητούν ιατρική συμβουλή έγκαιρα, ούτε ζητούν εξειδικευμένη θεραπεία.

Τα τελευταία χρόνια, είπε ο κ. Ζαρογουλίδης, παρουσιάζεται ένα τεράστιο ερευνητικό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, που ανήκει στους πιο ανθεκτικούς στη θεραπεία όγκους.

Σήμερα υπάρχει μια διαφοροποίηση, που εστιάζεται τόσο στη φιλοσοφία αντιμετώπισής του, όσο και στη δοκιμή και κυκλοφορία νέων θεραπευτικών παραγόντων.

Τα νέα αντινεοπλασματικά φάρμακα (ταξάνες, γεμσιταμπίνη, καμπτοθηκίνες, βινορελμπίνη) έχουν δώσει ανταποκρίσεις, που κυμαίνονται από 21 έως 38%, διάμεσες επιβιώσεις 35-44 εβδομάδων και επιβίωση στο ένα έτος 40%. Οι συνδυασμοί τους με την πλατίνη αύξησαν την επιβίωση στο ένα έτος σε 48%.

Αλλά και η γονιδιακή θεραπεία βρίσκεται προ των πυλών. Ήδη κατασταλτικά ογκογονίδια ενσωματώνονται στα καρκινικά κύτταρα με σκοπό την αποκατάσταση των φυσιολογικών τους λειτουργιών. Επιχειρείται επίσης διαφοροποίηση των καρκινικών κυττάρων μέσω γονιδίων με σκοπό την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντος εναντίον του καρκίνου.

Οι ποικίλες θεραπευτικές προσεγγίσεις δείχνουν το έντονο και πολύπλευρο ερευνητικό ενδιαφέρον, που παρουσιάζει η βιολογία του καρκίνου του πνεύμονα. Πρόκειται για ένα χώρο με συνεχή εξέλιξη, που αργά η γρήγορα θα οδηγήσει σε πιο επιτυχή αντιμετώπιση της θανατηφόρας αυτής νόσου, κατέληξε ο κ. Ζαρογουλίδης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση