Το hangover των Χριστουγέννων

Το hangover των ΧριστουγέννωνΔύο εκατομμύρια εργαζόμενοι στη Βρετανία αναμένεται να πάρουν άδεια από την εργασία τους προκειμένου να συνέλθουν από τις συνέπειες της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, γεγονός που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει στην οικονομία της χώρας 110 εκατομμύρια λίρες. Μία μέρα άδεια μάλιστα δε φαίνεται να είναι αρκετή, προκειμένου να ξεπεράσει το εορταστικό hangover ένας στους πέντε εργαζόμενους, καθώς θα λείψει από την εργασία του για τρεις ή και περισσότερες μέρες. Οι παραπάνω προβλέψεις περιλαμβάνονται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Norwich Union Healthcare, όπου τα Χριστούγεννα χαρακτηρίζονται ως μία από τις πιο ανθυγιεινές μέρες για τους Βρετανούς.

Οι άνδρες κατέχουν τα πρωτεία στην κατανάλωση αλκοόλ, καθώς υπολογίζεται ότι πίνουν κατά τη διάρκεια του ρεβεγιόν, κατά μέσο όρο, έντεκα ποτά, ενώ οι γυναίκες πέντε.

Το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο στους εργαζόμενους κάτω των 35 ετών, οι οποίοι είναι τρεις φορές πιθανότερο να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ τις μέρες αυτές σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους συναδέλφους τους.

Τα συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών την επόμενη μέρα, γνωστά και ως hangover είναι λίγο πολύ γνωστά: δυνατός σφυγμικός πόνος στο κεφάλι που συχνά συνοδεύεται από ναυτία, ξηροστομία και ζαλάδες.

Ο πονοκέφαλος είναι αποτέλεσμα της διαστολής των αγγείων που προκαλούν διάφορες ουσίες που περιέχει το αλκοόλ ή τα προϊόντα του μεταβολισμού του (οι οποίες δρούν ως αγγειοδιασταλτικά), καθώς και τα χαμηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Επίσης διάφορες αρωματικές και χρωστικές ουσίες που περιέχονται ιδίως στα σκουρόχρωμα ποτά (κόκκινο κρασί, ουΐσκι, κονιάκ), επιτείνουν τα συμπτώματα αυτά.

Οι παρενέργειες του αλκοόλ όμως δεν περιορίζονται μόνο στον πονοκέφαλο της επόμενης μέρας. Πολλοί εργαζόμενοι στη διάρκεια ενός πάρτι στο χώρο της δουλειάς, βρισκόμενοι σε κατάσταση μέθης, γίνονται επιθετικοί προς τους προϊστάμενους τους ή ζητούν …αύξηση του μισθού τους.

Πολλές είναι και οι περιπτώσεις που τα αστεία μεταξύ των συναδέλφων ξεφεύγουν από το μέτρο και χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός υπάλληλου ο οποίος κατέληξε στο νοσοκομείο επειδή κάθισε στη διάρκεια ενός αστείου πάνω σε ένα φωτοτυπικό μηχάνημα, με αποτέλεσμα να σπάσει το κρύσταλλο και να τραυματιστεί, αλλά να χάσει και το ετήσιο μπόνους που δικαιούταν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση