Ανακρίβειες στις ετικέτες των συμληρωμάτων με ω-3

Μερικά συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια, περιέχουν λιγότερα ω-3 λιπαρά οξέα απ΄όσα αναφέρουν στις ετικέτες τους, σύμφωνα με έρευνα της ιδιωτικής εταιρίας ConsumerLab.com, στις ΗΠΑ, η οποία ανέλυσε 20 διαφορετικά συμπληρώματα για την περιεκτικότητα τους σε ΕΡΑ και DHA. Τα έξι από αυτά περιείχαν μόνο 50-80% της ποσότητας που αναγραφόταν στην ετικέτα, ενώ δύο συμπληρώματα περιείχαν 32-82% της ποσότητας που αναγράφονταν στην ετικέτα.

“Τα καλά νέα βέβαια είναι ότι τα συμπληρώματα αυτά δεν είναι επικίνδυνα για δηλητηρίαση από υδράργυρο, κάτι που πιθανόν να συμβαίνει όταν καταναλώνονται λιπαρά ψάρια που έχουν μολυνθεί με υδράργυρο” δήλωσε ο Δρ. Τοντ Κούπερμαν, πρόεδρος της ConsumerLab.com.

“Τα κακά νέα είναι ότι ένας σημαντικός αριθμός τέτοιων συμπληρωμάτων περιέχουν πολύ μικρότερες ποσότητες εικοσαπεντανοϊκού και δοκοσαεξανοϊκού οξέος (ΕΡΑ και DHA αντίστοιχα), γνωστά ως ω-3 λιπαρά οξέα” πρόσθεσε.

Η χρήση των συμπληρωμάτων αυτών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη λόγω των ενδείξεων που υπάρχουν ότι βοηθούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και της οστεοπόρωσης.

Τα συστατικά και η δοσολογία στα συμπληρώματα διατροφής στις ΗΠΑ, δεν ελέγχονται από το FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ), πρέπει απλά να καταθέτουν στοιχεία που να υποστηρίζουν όσα ισχυρίζονται για τη θετική δράση τους στη λειτουργία του οργανισμού, και να αναφέρουν τα όσα υποστηρίζουν στο FDA μέσα σε 30 μέρες από την κυκλοφορία τους στην αγορά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση