Ο ρυθμός ανάπτυξης των παιδιών επηρεάζει το βάρος τους ως ενήλικες

Τα αγόρια τα οποία γεννιούνται με χαμηλό σωματικό βάρος και στη συνέχεια αναπτύσσονται γρήγορα κατά την παιδική ηλικία, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι ενήλικες, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος τους επιστημονικού περιοδικού British Medical Journal.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία από όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στην Αγγλία, τη Σκοτία και την Ουαλία την εβδομάδα 3-9 Μαρτίου 1958, προκειμένου να διερευνήσουν το αν το σωματικό βάρος κατά τη γέννηση συσχετίζεται με την εμφάνιση παχυσαρκίας στα διάφορα στάδια της ζωής.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με αυξημένο σωματικό βάρος γεννούν παιδιά με επίσης αυξημένο σωματικό βάρος, τα οποία τείνουν να γίνου υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες.

Επιπλέον όμως βρήκαν ότι ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης κατά την παιδική ηλικία (μέχρι την ηλικία των 7 ετών), αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή, ειδικά στους άνδρες οι οποίοι γεννήθηκαν με χαμηλό σωματικό βάρος ή η μητέρα είχε πολύ χαμηλό σωματικό βάρος.

Τα αποτελέσματα αυτά πιθανόν να οδηγήσουν τους επιστήμονες σε νέες κατευθύνσεις για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη κατά την παιδική ηλικία, αποτρέποντας τα παιδιά να γίνονται υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση