Παπαδόπουλος για απογευματινά ιατρεία, επείγοντα και ιατρικά λάθη

Αρκετά απογευματινά ιατρεία θα είναι έτοιμα να λειτουργήσουν από την αρχή της νέας χρονιάς ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι στόχος του υπουργείου είναι να τηρηθεί όσο είναι δυνατόν το χρονοδιάγραμμα.

Εξήγησε ότι η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία εξαρτάται από την περιοχή, το νοσοκομείο, τη θέληση των γιατρών να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή, στην κτιριακή υποδομή και στις αλλαγές που ενδεχομένως πρέπει να γίνουν καθώς και σε πολλούς άλλους παράγοντες.

Ο προσωπικός γιατρός, εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του νέου προγράμματος για την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σημαντικά ώστε να αποσυμφορηθούν τα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων.

Ο κ. Παπαδόπουλος παρ΄ ότι δεν αναφέρθηκε στις τιμές που τελικά θα ισχύσουν ανά επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία, στην τελική ρύθμιση περιλαμβάνεται μείωση σε σχέση με τις τιμές που είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Ετσι η επίσκεψη σε έναν καθηγητή χειρουργικής από 44.200 δρχ γίνεται 30.668 δρχ, όσο είναι και η ανώτερη τιμή που παίρνει ανά επίσκεψη στο απογευματινό ιατρείο του νοσοκομείου και ο καθηγητής παθολογίας. Οι υπόλοιπες τιμές που αφορούν άλλες ιατρικές βαθμίδες και περιοχές της χώρας παραμένουν ως είχαν ανακοινωθεί αρχικά.

Οσον αφορά τα επείγοντα περιστατικά ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι αν και στη φάση αυτή μπορούν τα ήδη υπάρχοντα τμήματα εξωτερικών ιατρείων που υποδέχονται τα επείγοντα περιστατικά σε ημέρες εφημερίας να αντεπεξέλθουν ικανοποιητικά, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον ανεξάρτητο χαρακτήρα των επειγόντων περιστατικών, ώστε αυτά να μπορούν να βοηθούν χωρίς καθυστερήσεις ασθενείς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Για το θέμα των ιατρικών λαθών, που φαίνεται να έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας τον τελευταίο καιρό, καθώς πολλοί είναι αυτοί που καταγγέλλουν στα ΜΜΕ υποστηρίζοντας ότι είχαν ως θύματα τους ίδιους ή συγγενείς τους, εξήγησε ότι η χιονοστιβάδα αυτή των καταγγελιών είναι δημοσιογραφική χιονοστιβάδα, καθώς τα ιατρικά λάθη αναδεικνύονται από μια εφημερίδα και στη συνέχεια παίζουν στις τηλεοράσεις κάθε πρωί.

Ωστόσο, εξήγησε ότι όπου υπάρχουν καταγγελίες το υπουργείο Υγείας παρεμβαίνει σε κεντρικό επίπεδο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος σε περιφερειακό να συγκαλυφθούν ορισμένα πράγματα.

Ο κ. Παπαδόπουλος κατέληξε ότι η ιστορία των ιατρικών λαθών δεν λύνεται μόνο με καταγγελίες ούτε και εξορκισμούς, καθώς θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η δουλειά των γιατρών που προσφέρουν σημαντικό έργο θα πρέπει ως ένα βαθμό να ελέγχεται ενώ διευκρίνισε ότι τα λάθη ξεκινούν πολύ πιο πριν από την εκπαίδευση των ειδικευομένων γιατρών η οποία, όπως άφησε να εννοηθεί είναι προβληματική στη χώρα μας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση