Αντιμικροβιακές ουσίες σε σπρέι

Αντιμικροβιακές ουσίες σε σπρέιΣτο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους βρίσκεται σπρέι που περιέχει ένζυμα που παράγονται από βακτηριοφάγους, ιούς δηλαδή που έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Rockefeller της Ν. Υόρκης, οι οποίοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ιδιότητες των ενζύμων αυτών, θεωρούν ότι θα αποτελέσουν τη λύση στο πρόβλημα της ολοένα και περισσότερο αυξανόμενης αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Επιπλέον η χρήση των ενζύμων αυτών μπορεί να γίνει πριν τα λοιμογόνα βακτήρια εκδηλώσουν την δράση τους, συμβάλλοντας έτσι και στον περιορισμό του πληθυσμού τους και κατά συνέπεια, στη μείωση των λοιμώξεων στον γενικό πληθυσμό.

Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι η χορήγηση με την βοήθεια σπρέι των ενζύμων αυτών, συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού που οφείλονταν σε στελέχη στρεπτόκοκκου.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε επίσης στους ερευνητές, η ταχύτητα δράσης των ενζύμων, καθώς έχουν την ικανότητα, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, να εξοντώνουν αποικίες μικροβίων που έχουν καλλιεργηθεί σε δοκιμαστικούς σωλήνες.

Οπως προαναφέραμε τα ένζυμα αυτά παράγονται από μία κατηγορία ιών που ονομάζονται βακτηριοφάγοι ή φάγοι, οι οποίοι είναι φυσικοί εχθροί των μικροβίων. Η λειτουργία τους συνίσταται στη δημιουργία λύσεων της συνέχειας της εξωτερικής μεμβράνης των μικροβίων, προκειμένου οι ιοί να εξέλθουν από αυτά. Οι λύσεις αυτές (τρύπες) στην μεμβράνη, έχουν σαν συνέπεια το θάνατο των μικροβίων.

Τα ένζυμα αυτά είναι ειδικά για κάθε τύπο μικροβίου, προς το παρών οι επιστήμονες τα παίρνουν από τους φάγους, αλλά σύντομα θα μπορούν να κατασκευαστούν και στο εργαστήριο.

Οπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Vincent A. Fischetti, εκτός του ότι τα μικρόβια πολύ δύσκολα μπορούν να αναπτύξουν αντοχή απέναντι τους, η ικανότητά τους να εξοντώνουν τα μικρόβια απλά ερχόμενα σε επαφή μαζί τους και από την εξωτερική πλευρά της μεμβράνης, δίνει την δυνατότητα της καταπολέμησης των παθογόνων μικροβίων, πριν αυτά προλάβουν να προκαλέσουν κάποια λοίμωξη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση