Κοινοί bar codes σε φάρμακα και ασθενείς για λιγότερα λάθη

Πρόταση για ύπαρξη bar codes στις συσκευασίες των φαρμάκων, οι οποίοι θα συνδυάζονται με τους αντίστοιχους που φέρουν ήδη οι ασθενείς, θα κάνει στις φαρμακοβιομηχανίες το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ μέσα στον επόμενο χρόνο, σε μία προσπάθεια μείωσης των ιατρικών λαθών που γίνονται στη χορήγηση φαρμάκων, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ιατρικής το 1999, τα λάθη που γίνονται στη χορήγηση φαρμάκων σε νοσοκομεία αποτελούν από τα πιο συνηθισμένα ιατρικά λάθη. Ενα τέτοιο μέτρο λοιπόν θα μπορέσει να συμβάλει σημαντικά στη μείωσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα bar codes που θα φέρουν τα φάρμακα στη συσκευασία τους και ιδιαίτερα τα φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε ατομικές δόσεις, θα μπορούν να συνδυάζονται με το bar code που φέρει το ειδικό αναγνωριστικό μπρασελέ των ασθενών στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να προλαμβάνονται λάθη στη δόση χορήγησης του φαρμάκου ή στη χορήγηση λάθος φαρμάκου.

Τα bar codes θα εμπεριέχουν πληροφορίες που θα αφορούν χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου φαρμάκου, αλλά και την ημερομηνία λήξης. Τέτοιες πληροφορίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον πιο εύκολο τρόπο αντιστοίχησης φαρμάκου-ασθενή, αλλά και την πιο εύκολη απόσυρση φαρμάκων όταν αυτή κρίνεται αναγκαία.

Εκπρόσωπος της φαρμακευτικής βιομηχανίας των ΗΠΑ δήλωσε ότι το μέτρο αυτό έχει καλές προοπτικές να μειώσει λάθη στη χορήγηση φαρμάκων, αλλά απαιτεί πολύ καλή τεχνολογική υποδομή και πιθανόν θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο και ακριβό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση