Δεν αλλάζουν συνήθειες οι Ελληνες, ούτε για λόγους υγείας

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες στη μάχη τους κατά της στεφανιαίας νόσου είναι η άρνηση των συμπατριωτών μας να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να αλλάξουν τις καθημερινές του συνήθειες.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από όσους ξέρουν ότι πάσχουν από υπερχοληστερολαιμία (βασικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου), ελάχιστοι είναι αυτοί που λαμβάνουν κάποια μέτρα προφύλαξης, όπως για παράδειγμα αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, σωματική άσκηση ή διακοπή του καπνίσματος.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου, από τον καθηγητή Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Π. Τούτουζα, με αφορμή το 5ο διεθνές συνέδριο Υπερχοληστερολαιμίας και Αθηρωματικής Πλάκας, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Δεκεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο.

Οπως επεσήμανε ο κ. καθηγητής, ένας στους τρεις Ελληνες πάσχει από υπερχοληστερολαιμία χωρίς να το ξέρει, ενώ οι μισοί Ελληνες δεν γνωρίζουν αν έχουν υψηλές τιμές χοληστερίνης ή κάποιο άλλο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Επιπλέον, πολλοί ασθενείς δεν ακολουθούν με συνέπεια την φαρμακευτική αγωγή που τους συστήνει ο γιατρός τους, με αποτέλεσμα, μόνο ένα ποσοστό 30% να θεραπεύεται τελικά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση