Ενδοφακός για την αντιμετώπιση πρεσβυωπίας και καταρράκτη

Ενα ενδοφακό, ο οποίος ονομάζεται Crystalens και με την τοποθέτηση του οποίου αντιμετωπίζεται ταυτόχρονα η πρεσβυωπία και ο καταρράκτης, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο κ. Δ. Σιγανός, επ. Καθηγητής Οφθαλμολογίας και εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Εταιρείας Διαθλαστικής Χειρουργικής.

Ο ενδοφακός αυτός έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις κινήσεις προσαρμογής του ματιού, αποκαθιστώντας με αυτό τον τρόπο την ικανότητα του ματιού στην προ της πρεσβυωπίας κατάσταση, με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να διαβάζει με άνεση και κοντά.

Η επέμβαση τοποθέτησής του διαρκεί μόνο 8 – 12 λεπτά για κάθε μάτι, γίνεται με τοπική αναισθησία (σταγόνες), είναι ανώδυνη και ο ασθενής παραμένει στην κλινική για διάστημα μίας ώρας.

Αν και το κόστος του ενδοφακού ανέρχεται στις 350.000 δρχ., η τιμή αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί υψηλή, αν αναλογισθεί κανείς ότι ένας κοινός ενδοφακός ακρυλικός ή σιλικόνης κοστίζει 120.000 δρχ., ενώ στη τιμή αυτή πρέπει να προστεθεί και το κόστος για την αγορά γυαλιών διαβάσματος ή πολυεστιακών, που θα χρειαστεί ο ασθενής κατά την διάρκεια της ζωής του, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρεσβυωπία.

Η πρεσβυωπία είναι μία πάθηση που πλήττει όλους τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 43 ετών και χαρακτηρίζεται από την δυσκολία του φακού να κάνει τις κινήσεις προσαρμογής, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να διαβάσει σε απόσταση 30 εκατοστών και να καταφεύγει στην χρήση γυαλιών (κοντινών).

Ο καταρράκτης είναι μια πάθηση που αφορά το 55% του πληθυσμού άνω των 45 ετών. Η επέμβαση της εξαίρεσης του καταρράκτη με Laser ή υπερήχους είναι η πλέον διαδεδομένη και σήμερα είναι δυνατό, ταυτόχρονα με αυτόν να διορθώνεται συγχρόνως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση