Η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη

Μία ορμόνη, η οποία ρυθμίζει την όρεξη, ανακαλύφθηκε από Βρετανούς επιστήμονες από το Imperial College του Λονδίνου, οι οποίοι παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνών τους στο ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής εταιρίας στο Λονδίνο. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται ορμόνη η οποία ρυθμίζει την πείνα, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αλλά και ψυχογενών διαταραχών της θρέψης όπως η νευρική ανορεξία.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η αυξητική ορμόνη ghrelin, σχετίζεται με το αίσθημα της πείνας. Η δράση αυτή της ορμόνης βρέθηκε αρχικά σε ποντίκια και στη συνέχεια δοκιμάστηκε και η δράση της σε ανθρώπους.

Στις αρχικές δοκιμές πήραν μέρος στην έρευνα 9 άτομα. Στα άτομα αυτά χορηγήθηκε αρχικά η ορμόνη ghrelin και την επόμενη ημέρα η ορμόνη saline. Και στις δύο ημέρες δόθηκε στους συμμετέχοντες ένα πιάτο φαγητό που αντιστοιχούσε σε 4 μερίδες φαγητού για ενήλικες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν 30% περισσότερο φαγητό την ημέρα που τους χορηγήθηκε ghrelin, ενώ δήλωσαν ότι ένιωθαν περισσότερο πεινασμένοι την ημέρα αυτή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση