Πέντε μήνες άντεξε ο πρώτος ασθενής με μόνιμη τεχνητή καρδιά

Από επιπλοκές που δεν σχετίζονται άμεσα με την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί πέθανε την Παρασκευή ο 59χρονος Ρόμπερτ Τουλς, ο πρώτος δέκτης της μόνιμης τεχνητής καρδιάς AbioCor.
Όπως μεταδίδει το CNN, ο θάνατος προκλήθηκε από ενδοπεριοτοναϊκή αιμορραγία.

Η ιατρική ομάδα στο εβραϊκό νοσοκομείο του Λούισβιλ, όπου είχε πραγματοποιηθεί η επέμβαση στις 2 Ιουλίου, διευκρίνισε ότι η αιμορραγία δεν οφειλόταν στην τεχνητή καρδιά, αλλά σε διαταραχές στην πήξη του αίματος που συνδέονταν με τα χρόνια προβλήματα υγείας του ασθενή. Ο Τουλς έπασχε από ανεπάρκεια της καρδιάς και των νεφρών και από διαβήτη.

Η κατάστασή του ήταν σοβαρή και δεν του επέτρεπε να είναι υποψήφιος για μεταμόσχευση. Οι γιατροί εκτιμούσαν ότι χωρίς την AbioCor τού απέμενε περίπου ένας μόνο μήνας ζωής. “Είχα την επιλογή να μείνω σπίτι και να πεθάνω ή να έλθω εδώ και να δοκιμάσω την τύχη μου” είχε δηλώσει ο πρώην δάσκαλος, έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Η AbioCor είναι μια μηχανική αντλία από τιτάνιο και πλαστικό, που αντικαθιστά την καρδιά χωρίς συνδέσεις με εξωτερικά μηχανήματα, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης. Τροφοδοτείται από μια εσωτερική εμφυτεύσιμη μπαταρία, η οποία μπορεί να φορτιστεί και ασύρματα, διαμέσου του δέρματος.

Στο πλαίσιο των πρώτων δοκιμών με ανθρώπους, η τεχνητή καρδιά έχει εμφυτευθεί σε πέντε ακόμα ασθενείς. Ένας από αυτούς πέθανε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε διάφορα στάδια της ανάρρωσης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση