Ναι στη χρήσιμη επιστήμη λένε οι Γάλλοι

Περίπου έξι στους δέκα Γάλλους εμφανίζονται διχασμένοι ανάμεσα στη μαγεία της επιστήμης που υπόσχεται έναν καλύτερο κόσμο και στη δυσπιστία απέναντι στα προϊόντα έρευνας που θα ξέφευγαν του ελέγχου τους, καθώς θεωρούν ότι προτεραιότητες της επιστήμης πρέπει να είναι η θεραπεία ασθενειών και η λύση του προβλήματος του επισιτισμού, και όχι η ανακάλυψη νέων …γαλαξιών. Τα συμπεράσματα αυτά αναφέρονται σε έρευνα που βασίστηκε σε σφυγμομέτρηση που έγινε για λογιαριασμό της εκπομπής “Telecable satellite hebdo” και του Planete Future.

Το 59% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι επιστημονικές ανακαλύψεις δεν θα κάνουν τον άνθρωπο ούτε πιο ευτυχή ούτε πιο δυστυχή σε σχέση με σήμερα. Οι Γάλλοι, ωστόσο, δεν είναι έτοιμοι να προσυπογράψουν μια “επιστημονική περιπέτεια”, έτσι αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, ενώ το 93% καταλήγει στην άποψη ότι πρέπει να απαγορευθεί η ανθρώπινη κλωνοποίηση και η δυνατότητα για τις γυναίκες να αποκτούν παιδιά σε ηλικία 70 ετών (92%).

Το 67% δηλώνει ότι εμπιστεύεται την έρευνα για την παρασκευή εμβολίου για όλες τις μεταδοτικές νόσους. Το 65% των ερωτηθέντων εκφράζει την ευχή να επιλυθεί το πρόβλημα του επισιτισμού στον κόσμο, το 42% ζητά από την επιστήμη να δώσει λύση στα περιβαλλοντικά προβλήματα και το 15% ζητά να καθίσταται δυνατή η πρόβλεψη των φυσικών καταστροφών και μόνο το 2% των ερωτηθέντων πιστεύει η έρευνα για επαφές με μορφές ζωής εκτός του πλανήτη μας πρέπει να αποτελεί κύρια επιστημονική προτεραιότητα.

Η σφυγμομέτρηση έγινε από το ινστιτούτο Ipsos στις 9 και 10 Νοεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού δείγμα 1.018 ερωτηθέντων, ηλικίας άνω των 15 ετών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση