Τσιγάρο, αλκοόλ αιτία εμφάνισης προκαρκινικών καταστάσεων στο στόμα

Ο καπνός, το οινόπνευμα και γενικότερα η κακή διατροφή είναι αιτίες ανάπτυξης προκαρκινικών αλλοιώσεων στη στοματική κοιλότητα, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου. To ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα του βλεννογόνου του στόματος αποτελεί το 90% των κακοήθων νεοπλασμάτων της γναθοπροσωπικής χώρας, δεν συνοδεύεται συνήθως από πόνο, αλλά έχει κακή πρόγνωση για τον ασθενή.

Οπως επισήμαναν ειδικοί επιστήμονες κατά τη πρώτη μέρα των εργασιών του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, προϋπόθεση της σωστής θεραπευτικής αντιμετώπισης των νεοπλασμάτων αυτών είναι η έγκαιρη και ολοκληρωμένη διαγνωστική τους προσέγγιση.

Η συλλογή των πληροφοριών, που αφορούν στους παράγοντες της νόσου και τους παράγοντες του ασθενή, επιτρέπουν την αξιολόγηση και τον ακριβή καθορισμό της θεραπείας.

Σήμερα παρά τις μεγάλες προόδους, που έχουν συντελεστεί σε σχέση με τις διαγνωστικές και θεραπευτικές δυνατότητες του καρκίνου, δεν έχει βελτιωθεί ουσιαστικά η πρόγνωση της νόσου.

Γι’ αυτό δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην κατά το δυνατόν πιο οργανωμένη προσέγγιση του ασθενή με τη μορφή ογκολογικού συμβουλίου με επικεφαλή γναθοπροσωπικό χειρουργό, όπου όλοι οι ασχολούμενοι με το θέμα ειδικοί (ακτινοθεραπευτής, ογκολόγος, ωτορινολαρυγγολόγος), θα συνθέσουν τη μέγιστη δυνατή προσφορά των διαγνωστικών και θεραπευτικών δυνατοτήτων τους, προς όφελος του πάσχοντα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση