Ο καφές μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οιστρογόνων

Δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή οιστρογόνων στη γυναίκα και να επιδεινώσουν κάποιες καταστάσεις, όπως ο πόνος στο στήθος που παρατηρείται κατά την περίοδο της εμμηνορρυσίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility.

Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, οι γυναίκες που πίνουν περισσότερο καφέ, έχουν αυξημένα επίπεδα οιστραδιόλης, οιστρογόνο που παράγεται κατά της πρώτες μέρες της περιόδου.

Στην έρευνα πήραν μέρος 500 γυναίκες ηλικίας 36 έως 45 ετών, που δεν ήταν έγκυες, δε θήλαζαν και δε λάμβαναν ορμονικά συμπληρώματα.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες και το κάπνισμα και έκαναν ανθρωπομετρικές μετρήσεις (ύψος και βάρος) στις γυναίκες. Παράλληλα μέτρησαν τα επίπεδα των ορμονών κατά τις ημέρες 1 έως 5 της περιόδου εμμηνορρυσίας.

Οι γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν περισσότερο καφέ και μάλιστα όσες κατανάλωναν περισσότερο από τέσσερα φλιτζάνια (που αντιστοιχεί σε 500mg καφεΐνης) είχαν 70% αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων τις πρώτες μέρες της περιόδου, σε σχέση με όσες δεν ξεπερνούσαν τα 100mg καφεΐνης (ένα ή και λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ)

Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων δεν ευνοούν τις γυναίκες που παρουσιάζουν πόνο στο στήθος κατά την εμμηνορρυσία ή έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στήθους ή των ωοθηκών, ιδιαίτερα στην προεμμηνοπαυσιακή ηλικία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση