Σημαντικές εξελίξεις στη γναθοπροσωπική χειρουργική

Ραγδαία είναι τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της στοματικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής στην αποκατάσταση τραυματισμών του προσώπου, που παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση λόγω της συχνότητας των τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και των τραυμάτων από αθλητικές δραστηριότητες ή ακόμη και από χειροδικίες.

Αυτό τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής οδοντιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Λαζαρίδης με την ευκαιρία του 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Στοματογναθοπροσωπικής Χειρουργικής και θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου 2001 στο συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Ο ομιλητής πρόσθεσε ότι τα κατάγματα των οστών του προσώπου απαιτούν ιδιαίτερη μεταχείριση σε σχέση με τα κατάγματα άλλων οστών. Πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη οι ιδιαιτερότητες του προσώπου, όπου η κάθε ουλή αφήνει ανεξίτηλα ίχνη, που θυμίζουν για πάντα το ατύχημα, όσο τέλεια και αν αντιμετωπιστεί.

Αλλά και η λειτουργικότητα του προσώπου, που περιλαμβάνει την μάσηση, την αίσθηση και την κίνηση των μυών στην έκφραση, στο χαμόγελο, στο κλείσιμο των βλεφάρων ή στις γκριμάτσες, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψη από τον χειρουργό.

Για τους λόγους αυτούς αποτελεί μεγάλη εξέλιξη στη γναθοπροσωπική χειρουργική να γίνονται οι τομές μέσα από το στόμα και τα κατάγματα να ακινητοποιούνται με μικρές πλάκες από τιτάνιο και ανάλογες βίδες.

Όταν στο ατύχημα έχει χαθεί μικρό τμήμα οστού, μια πληθώρα μοσχευμάτων, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι δυνατόν να αντικαταστήσουν το αυτομόσχευμα.

Αν όμως η απώλεια του οστού είναι μεγάλη, όπως γίνεται συνήθως από πολεμικά τραύματα ή σε εγχειρήσεις καρκίνου του στόματος και των γνάθων, τότε η μικροχειρουργική έχει τον πρώτο λόγο στην αποκατάσταση του ελλείμματος.

Με τη μέθοδο αυτή μεταφέρεται στην περιοχή του ελλείμματος τμήμα οστού με αγγεία, μύες και δέρμα από διάφορα σημεία του σώματος. Δότριες περιοχές είναι ο πήχυς του χεριού, η περόνη της κνήμης, αλλά αυτή που ενδείκνυται περισσότερο είναι η κορυφή των οστών της λεκάνης.

Ένας άλλος τομέας, όπου η γναθοπροσωπική χειρουργική παρουσιάζει μεγάλη εξέλιξη, είναι η ορθογναθική χειρουργική. Αφορά στη χειρουργική διόρθωση προγναθισμού (μεγάλη κάτω γνάθος) ή πτηνομορφίας (μικρή, ατροφική κάτω γνάθος) ή ασυμμετρίας προσώπου.

Η εξέλιξη εδώ βρίσκεται στη δυνατότητα πρόβλεψης της εμφάνισης, που θα προκύπτει από την επέμβαση, ώστε ο ασθενής να γνωρίζει με ακρίβεια 95% πώς θα αλλάξει η εμφάνιση του προσώπου του μετά την εγχείρηση.

Έτσι παρέχεται η δυνατότητα στον ασθενή, αλλά και στο περιβάλλον του, να εξοικειωθούν με το αποτέλεσμα και να αποφασίσουν ώριμα, αν θα προχωρήσουν ή όχι στην εγχείρηση.

Η διαδικασία της πρόβλεψης γίνεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή και σε διάστημα λίγων λεπτών εμφανίζεται στην οθόνη η εικόνα του προσώπου του ασθενή, όπως θα είναι μετά την επέμβαση. Ο ασθενής παίρνει μια εκτύπωση της εικόνας του και έχει όλο το χρόνο δικό του για να αποφασίσει.

Στο συνέδριο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Λαζαρίδης, στοχεύουμε να αναπτυχθούν όχι μόνο ενδιαφέροντα θέματα, αλλά και τα λάθη και οι επιπλοκές που πολλές φορές καταλήγουν σε ταλαιπωρία ασθενούς και ιατρού.

Παράλληλα, θέματα κατευθυνόμενου προγράμματος απευθύνονται και στους συναδέλφους οδοντιάτρους για μια ενημέρωση από την εξειδικευμένη πλευρά της χειρουργικής του στόματος.
Πολύπλευρη θα είναι επίσης η παρουσίαση θεμάτων με ελεύθερες ανακοινώσεις, καθώς και τα πρακτικά σεμινάρια, που θα πλαισιώσουν την όλη εκδήλωση.

Τέλος Έλληνες γναθοχειρουργοί, που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, θα προσέλθουν για να αναπτύξουν ενδιαφέροντα επί μέρους θέματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση