Παγίδα για 2,5 εκατομμύρια Ελληνες η υψηλή χοληστερόλη

Δύο με δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες διατρέχουν άμεσο κίνδυνο να νοσήσουν από στεφανιαία νόσο, λόγω της υψηλής τους χοληστερόλης, καθώς έχει αποδειχτεί ότι το 40 – 45% των ατόμων που παθαίνουν έμφραγμα έχουν χοληστερόλη πολύ πάνω από τις φυσιολογικές τιμές (παθολογική χοληστερόλη).

Με παρέμβασή του ο Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χρήστος Πίτσαβος επισημαίνει την σημασία που έχουν για τον ελληνικό πληθυσμό τα αποτελέσματα αθροιστικής μελέτης των αποτελεσμάτων τριών μεγάλων κλινικών μελετών που αναδεικνύουν τον ρόλο της πραβαστατίνης στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Οι κλινικές αυτές μελέτες διεξήχθησαν τα τελευταία πέντε χρόνια σε περίπου 20.000 ασθενείς ηλικίας 59 – 75 ετών απ’ όλο τον κόσμο.

Επιπλέον η σπουδαιότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας έγκειται στο γεγονός ότι η πρόληψη δεν αφορά μόνο άτομα με πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή όσους έχουν ήδη υποστεί ένα καρδιακό επεισόδιο, αλλά και εκείνους οι οποίοι έχουν μέσα επίπεδα ή ανήκουν γενικά στις λεγόμενες ομάδες «υψηλού κινδύνου»

Ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον επίσης έχει η μέση ηλικία των ανθρώπων που συμμετείχαν στις κλινικές μελέτες και η οποία ήταν τα 59 έτη. Ο Καθηγητής επισημαίνει ότι η μέση ηλικία εμφράγματος στον ελληνικό πληθυσμό είναι πολύ κοντά σε αυτή, δηλαδή στα 56 έτη.

Η μελέτη είχε τίτλο Προοπτικό Πρόγραμμα Συγκέντρωσης Στοιχείων για την Πραβαστατίνη (PPP) και ανακοινώθηκε στο 23ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Τα αποτελέσματα που εξετάστηκαν προέρχονταν από τη Μελέτη Πρόληψης Στεφανιαίας Νόσου της Δυτικής Σκοτίας (WOSCOPS), τη Μελέτη για τη Χοληστερόλη και τα Υποτροπιάζοντα Επεισόδια (CARE) και τη Μελέτη Μακροχρόνιας Παρέμβασης με Πραβαστατίνη στην Ισχαιμική Νόσο (LIPID).

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση