Το σπρέι του πάθους

Το σπρέι του πάθουςΕνα νέο φάρμακο, σε μορφή ρινικού σπρέι, για τη θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας και των δύο φύλων, έχει εγκριθεί για κλινικές δοκιμές από το FDA σε άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ, μετά τα θετικά αποτελέσματα που έδειξαν οι δοκιμές σε πειραματόζωα. Το φάρμακο το οποίο ονομάζεται PT-141 είναι ένα συνθετικό νευροπεπτίδιο ανάλογο της α-μελανοκυτταρικής διεγερτικής ορμόνης, η δράση της οποίας σχετίζεται με τη σεξουαλική λειτουργία αλλά και την διάθεση για φαγητό. Η κατασκευάστρια εταιρία Palatin Technologies παρουσίασε αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές σε άνδρες, που αφορούσαν θεραπεία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, στη συνάντηση της εταιρίας νευροφυσιολογίας στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, επιβεβαιώντας ότι ένας από τους πέντε τύπους των υποδοχέων μελανοκορτίνης, σχετίζεται με τον έλεγχο της στύσης. Το ΡΤ-141 ενεργοποιεί το συγκεκριμένο υποδοχέα της μελανοκορτίνης, με αποτέλεσμα να προκαλείται στύση.

Η δρ. Ανέτ Σάντιακ, διευθύντρια των βιολογικών ερευνών στην Palatin δήλωσε ότι τα αποτελέσματα σχετίζουν τους υποδοχείς της μελανοκορτίνης σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού όπως η όρεξη, το χασμουρητό αλλά και η σεξουαλική διέγερση, περιλαμβάνοντας τη στυτική λειτουργία. Μάλιστα για τη λειτουργία της στύσης βρέθηκε ότι ο υπεύθυνος υποδοχέας ήταν ο MC4.

Ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών σε άνδρες, η επιστημονική ομάδα της Palatin υποστηρίζει ότι το ΡΤ-141 στοχεύει και διεγείρει τους MC4 υποδοχείς στον εγκέφαλο, παρέχοντας ένα πρωτότυπο μηχανισμό για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, ανεξάρτητα από την αιτία που την προκαλεί.

Το φάρμακο παρουσίασε καλή ανοχή σε όλες τις δοσολογίες που δοκιμάστηκαν, χωρίς σημανικές αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, την καρδιακή ή την αναπνευστική λειτουργία. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές παρενέργειες.

Η εταιρία σχεδιάζει να αρχίσει τη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών σε γυναίκες με προβλήματα στη σεξουαλική επιθυμία (λίμπιντο) μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2002.

Εάν οι κλινικές δοκιμές του νέου φαρμάκου περάσουν όλα τα τεστ ασφάλειας και αποτελεσμάτικότητας που χρειάζονται, το φάρμακο θα μπορεί να εγκριθεί από το FDΑ ώστε να αρχίσει να διατίθεται στο κοινό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση