Οι Ελληνες Γιατροί του Κόσμου στο Αφγανιστάν

Οι Ελληνες Γιατροί του Κόσμου στο ΑφγανιστάνΤις εντυπώσεις και την μαρτυρία τους για τις συνθήκες διαβίωσης των Αφγανών προσφύγων στα Ιρανοαφγανικά σύνορα και τις προσπάθειές τους να τις κάνουν πιο ανθρώπινες ανέπτυξαν σε συνέντευξη τύπου τα μέλη του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου, κ.κ. Νικήτας Κανάκης και Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, οι οποίοι ήταν μέλη της πρώτης αποστολής της οργάνωσης που επισκέφτηκε την περιοχή. Η ανθρωπιστική βοήθεια των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου είναι η πρώτη που έφθασε στην περιοχή μετά την εκδήλωση του κύματος προσφύγων (21 Οκτωβρίου). Μετέφεραν σημαντικές προμήθειες (τρόφιμα, φάρμακα, αναλώσιμο ιατρικό υλικό, γάλα, κλινοσκεπάσματα) μέσω Τουρκίας, ανοίγοντας έναν συμβολικό “ανθρωπιστικό διάδρομο” από την Ευρώπη προς τη σπαρασσόμενη περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Οι Ελληνες Γιατροί του Κόσμου αναφέρθηκαν διεξοδικά στα στρατόπεδα προσφύγων που υπάρχουν στην περιοχή, στα οποία ο αριθμός των προσφύγων καθημερινά μεγαλώνει.

Ο καταυλισμός “Μακάκι”, είπαν ότι είναι σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής Αφγανών προσφύγων στο δυτικό Αφγανιστάν σε ζώνη που ελέγχεται πλήρως από τους Ταλιμπάν.

Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε από τις ιρανικές αρχές, αλλά η μόνη παρουσία τους εκεί είναι η Ερυθρά Ημισέληνος που έχει έλθει σε συμφωνία με τους Ταλιμπάν για τη διαχείριση των στρατοπέδων.

Οι Ελληνες Γιατροί του Κόσμου στο Αφγανιστάν

Η περιοχή είναι φοβερά αφιλόξενη, το έδαφος είναι ξηρό και αμμώδες, οι συνθήκες διαβίωσης δύσκολες, ενώ την εποχή αυτή επικρατούν ανεμοθύελλες, με ανέμους ταχύτητας 80 χλμ την ώρα, με αποτέλεσμα να ξεριζώνονται τα αντίσκηνα και να γίνεται σχεδόν αδύνατη η παρασκευή φαγητού και η νοσηλεία των ασθενών.

Στις 21 Οκτωβρίου είχε 600 πρόσφυγες, οι οποίοι πενταπλασιάστηκαν έως τις 25 Οκτωβρίου, ενώ στις 29 του ίδιου μήνα ο αριθμός των προσφύγων ήταν 4.734 άτομα (935 οικογένειες, 893 άνδρες, 953 γυναίκες, 1.288 κορίτσια και 1.600 αγόρια. Κάτω των τριών ετών ήταν 300 παιδιά).

Ο καταυλισμός είναι ήδη γεμάτος και οι ιρανικές αρχές αρνούνται την προσέλευση άλλων προσφύγων, παρ’ όλο που αυτή τη στιγμή είναι καθ’ οδόν προς τα εκεί άλλες 3.000 οικογένειες.

Στην πρώτη αυτή αποστολή οι Ελληνες Γιατροί του Κόσμου, εκτός από την μεταφορά των εφοδίων, τροφίμων και του ιατροφαρμακευτικού υλικού και τις ενέργειες τους προκειμένου αυτά να φτάσουν στους πρόσφυγες και όχι σε κάποιες ένοπλες ομάδες, ήρθαν σε επαφή και με τις τοπικές αρχές και τις άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή προκείμενου να προετοιμάσουν την περαιτέρω δράση τους.

Οι Ελληνες Γιατροί του Κόσμου στο Αφγανιστάν

Στο τρίμηνο πρόγραμμα δράσης τους περιλαμβάνεται η υποστήριξη ενός νέου καταυλισμού που δημιουργείται στην περιοχή Ζάρανζ, για τη λειτουργία του οποίου οι Γιατροί του Κόσμου πρότειναν την εξ’ ολοκλήρου “υιοθέτησή” του από ελληνικές μη κυβερνητικές οργανώσεις. Ακόμη, οι Γιατροί του Κόσμου, σε συνεργασία με τις άλλες ΜΚΟ, θα συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες στον καταυλισμό “Μακάκι” του Αφγανιστάν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση