Οι ασθενείς πιέζουν τους γιατρούς τους για συνταγογράφηση φαρμάκων

Το γεγονός ότι πολλοί γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα τα οποία δεν είναι απαραίτητα, συχνά οφείλεται στο ότι οι ίδιοι οι ασθενείς ασκούν πίεση στους γιατρούς τους ή υπερβάλλουν σε ό,τι αφορά τα συμπτώματά τους, όπως προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του επιστημονικού περιοδικού The Journal of Family Practice.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία από έρευνα που διεξήχθη από το 1996-1999 στην οποία εξετάστηκαν 300 επισκέψεις ασθενών, που σχετίζονταν με λοιμώξεις του αναπνευστικού όπως κοινό κρυολόγημα ή βρογχίτιδα.

Στο 70% των επισκέψεων οι γιατροί συνταγογράφησαν αντιβιοτικά, ενώ η συνταγογράφηση αυτή δεν ήταν απαραίτητη στις 8 από τις 10 περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με τις οδηγίες των κέντρων ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων των ΗΠΑ (Centers for Disease Control and Prevention), για τη χρήση των αντιβιοτικών.

Στο ένα τρίτο των περιπτώσεων οι ασθενείς περιέγραψαν την κατάστασή τους ως τόσο σοβαρή που δεν μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν από μόνοι τους, ένας στους έξι ασθενείς, έκανε και δική του διάγνωση και το 13% των ασθενών δήλωσαν ότι σε προηγούμενη ανάλογη κατάσταση το αντιβιοτικό τους βοήθησε ιδιαίτερα, υπονοώντας ότι η χρήση αντιβιοτικού είναι πάλι απαραίτητη.

Η αλόγιστη συνταγογράφηση η οποία οδηγεί σε κατάχρηση αντιβιοτικών, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα, τόσο για τη δημιουργία ανθεκτικών στελεχών όσο και για την αύξηση των εξόδων σε φάρμακα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση