Εξυπνος επίδεσμος ανιχνευτής μικροβίων

Εναν έξυπνο επίδεσμο, ο οποίος μπορεί να ανιχνεύει αν το είδος των μικροβίων από το οποίο έχει μολυνθεί μία πληγή είναι Gram θετικό ή αρνητικό κατασκεύασαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Rochester, στις ΗΠΑ. Σύμφωνα μάλιστα με τον καθηγητή Ben Miller, πρόκειται για τη πρώτη μεγάλη εξέλιξη στο τεστ που χρησιμοποιείται από το 1884 (!) για να ελεγχθεί αν ένα μικρόβιο είναι κατά Gram θετικό ή αρνητικό.

Το τεστ γίνεται με την βοήθεια ενός αισθητήρα από σιλικόνη, με μέγεθος κεφαλής καρφίτσας, ο οποίος βρίσκεται πάνω στον επίδεσμο και ανιχνεύει την ύπαρξη του λιπιδίου Α, το οποίο χαρακτηρίζει τα Gram αρνητικά βακτήρια.

Η ευκολία στη χρήση και η ταχύτητα της μεθόδου, συμβάλλει στην έγκαιρη χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών, κάτι που μέχρι τώρα δεν ήταν εφικτό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα από το εργαστήριο, διαδικασία που απαιτούσε αρκετό χρόνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι όταν τελειοποιηθεί η συσκευή, θα μπορεί να ελέγχει και τον βαθμό επικινδυνότητας των μικροβίων, καθώς η ύπαρξη κάποιων εξ’ αυτών δεν συνεπάγεται αυτόματα και μόλυνση.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να βρει εφαρμογή και σε άλλους τομείς όπως στην βιομηχανία τροφίμων, όπου θα μπορεί να διαπιστωθεί αν κάποιο τρόφιμο είναι μολυσμένο ή ακόμα και στον έλεγχο της ποιότητας του νερού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση