Ο βιολιστής της …πονεμένης πλάτης

Οι κλασσικοί μουσικοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αντιμετωπίζουν προβλήματα πόνων στην πλάτη σε σχέση με άλλους επαγγελματίες, μια και σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης που πραγματοποιείται στη Γερμανία το 70% από τους συγκεκριμένους μουσικούς αντιμετωπίζει προβλήματα σχετικά με τη σπονδυλική στήλη. Στην έρευνα συμμετείχαν 3.000 μουσικοί από 40 ορχήστρες, οι οποίοι πέρασαν από συνέντευξη στο ορθοπεδικό ερευνητικό ίδρυμα του Muenster.

Ο Δρ. Martin Friedrich Hein, ερευνητής του ιδρύματος, ανέφερε ότι οι επαγγελματίες μουσικοί πολύ συχνά πάσχουν από πόνους στην περιοχή της ωμοπλάτης και του λαιμού ενώ αντιμετωπίζουν και προβλήματα δυσκινησίας στις αντίστοιχες περιοχές, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν οι μουσικοί εγχόρδων.

Ενας άλλος συντάκτης της μελέτης, ο ερευνητής Joachim Wessing, είπε χαρακτηριστικά ότι οι μουσικοί υψηλών απαιτήσεων δέχονται παρόμοιες πιέσεις με κορυφαίους αθλητές που ασχολούνται με πρωταθλητισμό.

Μετά την εκτίμηση των συμπερασμάτων τα δύο ιδρύματα προωθούν την ανάπτυξη προληπτικών οδηγιών καθώς και συγκεκριμένα προγράμματα χαλάρωσης και άσκησης για τους μουσικούς. Οι ερευνητές θα συνεργαστούν με 20 μουσικούς από τη συμφωνική ορχήστρα του Muenster, η οποία θα συμμετέχει σε έρευνα που θα δαρκέσει 3 μήνες.

Οι επαγγελματίες μουσικοί από την πλευρά τους ανέφεραν ότι τα όποια σωματικά προβλήματα που τους απασχολούν, αποκτούν ιδαίτερη σημαντικότητα σε συνδυασμό με την ισχυρή ψυχολογική πίεση, κάτω από την οποία εργάζονται λόγω των υψηλών προσδοκιών και στόχων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση