Μάχη για το αν θα επιτρέπεται η όχι το κάπνισμα στη Βουλή

Επιστολή, με το ερώτημα αν συμφωνούν με την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους της Βουλής, απέστειλε στους βουλευτές ο προέδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέους ομηρικούς καυγάδες για το δικαίωμα των μεν στην απόλαυση και των δε στον καθαρό αέρα.

Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει στους βουλευτές ότι επειδή σε πλείστα όσα ξένα κοινοβούλια και δημόσιες υπηρεσίες και από μακρού χρόνου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, θεωρεί ότι και το δικό μας κοινοβούλιο πρέπει να εκπέμψει το δικό του μήνυμα, ιδιαίτερα προς τους νέους, ύστερα από την εδραιωμένη πλέον επιστημονική διαπίστωση για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της συνήθειας, όχι μόνο σε βάρος της υγείας των καπνιστών αλλά και των μη καπνιστών και γενικώς σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Ζητεί, δε, τη γνώμη των καπνιστών βουλευτών, για το αν συμφωνούν στην απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους και σε περίπτωση θετικής γνώμης, αν πρέπει να διατίθεται ειδικός χώρος για τους καπνιστές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα απασχολεί τη Βουλή. Πριν από
τέσσερα χρόνια, ο κ. Κακλαμάνης είχε απαγορεύσει, όχι μόνο το κάπνισμα στις αίθουσες του κοινοβουλίου αλλά και τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Αμφότερες οι απαγορεύσεις κατέπεσαν είτε λόγω κεκτημένης ταχύτητας είτε λόγω της γνωστής αδυναμίας συμμόρφωσης προς τας υποδείξεις είτε διότι η ομάδα των καπνιστών είναι τόσο ισχυρή αριθμητικά, που δύσκολα πείθεται.

Το πρόβλημα όμως παραμένει και μία διέξοδος που συνήθως προτείνεται είναι η γενική απαγόρευση, ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές που ζητούν ειδικούς χώρους για τους καπνιστές.

Στην περίπτωση των κοινοβουλευτικών συντακτών μάλιστα, κάποιοι προτείνουν το χωρισμό των γραφείων τους σε αυτά των καπνιστών και σε αυτά των μη καπνιστών!

Για να επιστρέψουμε τώρα στις αντιδράσεις των βουλευτών – όπως τις κατέγραψαν οι κάμερες της τηλεόρασης – διακρίνουμε πέντε ομάδες.

Αυτούς που δηλώνουν ουδέτεροι, όπως οι βουλευτές της ΝΔ Ζ. Μακρή (δεν συμμετέχω στη διαμάχη, δεν κάπνισα ποτέ στη ζωή μου) και Ευ. Μεϊμαράκης (δεν με απασχολεί το κάνπισμα, υπάρχουν ουσιαστικότερα πράγματα για να ασχοληθούμε).

Στους κατηγορηματικά αντίθετους όπως ο υπουργός Πολιτισμού Ευ.Βενιζέλος (μετέχω στην αντικαπνιστική εκστρατεία),ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ι. Διαμαντίδης (είμαι φανατικός αντικαπνιστής) και ο βουλευτής της ΝΔ Λ. Παπαγεωργόπουλος (ψηφίζω κατηγορηματικά να απαγορευτεί το κάπνισμα).

Δεδηλωμένοι -άλλωστε- αντικαπνιστές είναι και οι πρώην υπουργοί Γ. Αρσένης και Κ. Παπούλιας.

Στους αντίθετους με την απαγόρευση είναι οι βουλευτές της ΝΔ Π. Καμμένος (θα αντιδράσουμε στη ρατσιστική απόφαση), Ν.Κακλαμάνης (το κάπνισμα δεν σταματά με κατασταλτικά μέσα αλλά με ενημέρωση) και Ν. Αγγελόπουλος (εάν θέλει ο πρόεδρος να αδειάσει το κοινοβούλιο ας απαγορεύσει το κάπνισμα), όπως και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης (κανείς δεν μπορεί να επέμβει στο πως θα ζω).

Υπέρ άλλων εναλλακτικών λύσεων τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Καλατζής (να βρεθεί μια μέση οδός) και Ι. Παπαθανασίου (να υπάρξουν συγκεκριμένοι χώρου για τους καπνίζοντες).

Εξάλλου, οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Γιακουμάτος και Π. Ψωμιάδης είπαν ότι είναι υπέρ του καπνίσματος παρότι δεν καπνίζουν.

Τέλος, σημειώνεται ότι έχει προταθεί ως η μόνη λύση η τοποθέτηση οικιακών φίλτρων αέρα, αν και αρκετοί εργαζόμενοι στο κοινοβούλιο προτείνουν την αντικατάστασή τους με ειδικά φίλτρα για μεγάλες αίθουσες καθώς και την τοποθέτηση ισχυρών μηχανημάτων εξαερισμού.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση