Είναι οι άνδρες είδος προς εξαφάνιση;

Είναι οι άνδρες είδος προς εξαφάνιση;Σε μία εποχή που οι γυναίκες αναλαμβάνουν με επιτυχία ρόλους παραδοσιακά ανδρικούς, η πρόοδος της γενετικής τους καθιστά λιγότερο απαραίτητους στην αναπαραγωγή και το προσδόκιμο επιβίωσής τους υστερεί σημαντικά σε σχέση με αυτό των γυναικών, η αμηχανία των ανδρών σε σχέση με το ρόλο τους στην κοινωνία, τον έρωτα, την οικογένεια και την εργασία, τους έχει οδηγήσει σ’ ένα πρωτοφανές αδιέξοδο. Μήπως τελικά είναι ακόμα ένα είδος προς εξαφάνιση; Στο ερώτημα αυτό καλούνται να δώσουν απάντηση οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο 1o Διεθνές Συνέδριο για την Υγεία του Ανδρα που γίνεται αυτές τις μέρες στη Βιένη, ενώ παράλληλα στις 3 Νοεμβρίου θα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα του Ανδρα.

Ο πρόεδρος του Συνεδρίου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιένης, κ. Siegfried Meryn, σε άρθρο του στην British Medical Journal, επισημαίνει ότι οι άνδρες κατέχουν τα πρωτεία στις 15 κύριες αιτίες θανάτου και αδιαφορούν για την υγεία τους.

Η αδυναμία τους να προσδιορίσουν το ρόλο τους και τα συνεχή πλήγματα που δέχεται ο ανδρισμός τους, αυξάνει δραματικά το καθημερινό τους άγχος, με σημαντικές επιπτώσεις και στην ψυχική τους υγεία.

Η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, η κρίση της μέσης ηλικίας, κατάθλιψη και βίαιη συμπεριφορά, αποτελούν σημαντικά και άλυτα προς το παρόν προβλήματα, με σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία και την κοινωνία.

Επιπλέον αποφεύγουν να συμβουλευτούν το γιατρό τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα επιβεβαιώσει ότι έχουν χάσει τον έλεγχο της ζωής τους.

Μία ακόμα σημαντική παράμετρος του προβλήματος είναι και ο ρόλος τους στο σεξ και στη διαδικασία της αναπαραγωγής. Οι τράπεζες σπέρματος, η κλωνοποίηση και η διαφαινόμενη δυνατότητα γονιμοποίησης ωαρίων από σωματικά κύτταρα και όχι από σπερματοζωάρια και οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, εντείνουν τις αμφιβολίες των ανδρών για το κατά πόσο είναι τελικά απαραίτητοι.

Στόχος του Συνεδρίου και των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα του Ανδρα είναι να διερευνηθούν αυτά τα προβλήματα και να προταθούν στρατηγικές για την αντιμετώπιση τους.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της υγείας είναι επιτακτική η ανάγκη η έρευνα να επικεντρωθεί στα προβλήματα που έχουν άμεση σχέση με το ανδρικό φύλο, κάτι που εδώ και χρόνια γίνεται σε σχέση με τα προβλήματα υγείας των γυναικών, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τέλος είναι αναγκαίο να σχεδιαστούν εκστρατείες ενημέρωσης με θετικά μηνύματα αποκλειστικά για τα προβλήματα υγείας του άνδρα και να εκπαιδευτούν ανάλογα οι επαγγελματίες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση