Σπρέι κατά του άνθρακα από Ελληνα καθηγητή στη Βιένη

Σπρέι κατά του άνθρακα από Ελληνα καθηγητή στη ΒιένηΟ Ελληνας καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιένης Δρ Απόστολος Γεωργόπουλος ανακοίνωσε ότι η ερευνητική του ομάδα στο Γενικό Νοσοκομείο της Αυστριακής πρωτεύουσας χρησιμοποιεί, σε συνεργασία με το εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Νοσοκομείων της πόλης Γκρατς μία ουσία που σκοτώνει τον βάκιλο του άνθρακα μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα και υπόσχεται να προκαλέσει επανάσταση στη μάχη κατά της βιο-τρομοκρατίας. Η ουσία αυτή, που είναι ένα πολυμερές με την κωδική ονομασία g1, αρχικά είχε δοκιμαστεί με επιτυχία στην απολύμανση αγωγών πετρελαίου, ενώ τελευταία χρησιμοποιείτο και σαν απολυμαντικό στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δρ Γεωργόπουλου στα ΜΜΕ , η ομάδα του αποφάσισε να δοκιμάσει την g1 έναντι του άνθρακα, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει διεθνώς γύρω από την βιο-τρομοκρατία.

Για τον σκοπό αυτό τοποθέτησαν σπόρους άνθρακα σε φακέλους, τους οποίους στην συνέχεια ψέκασαν με το πολυμερές, με αποτέλεσμα αυτοί να εξοντωθούν μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα.

Το κύριο πλεονέκτημα αυτής της ουσίας είναι ότι δεν είναι τοξική, όπως πολλά άλλα απολυμαντικά και δεν προκαλεί παρενέργειες.

Ενας ακόμη Ελληνας, ο οποίος εργάζεται στην ομάδα του Γρατς, ο Δρ , Αθανάσιος Βογιατζής, δήλωσε ότι ο αναλυτικός χημικός τύπος της ουσίας θα παραμένει μυστικός μέχρι να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι τελικές δοκιμές, οπότε και θα ξεκινήσει η άμεση μαζική παραγωγή τού σπρέι.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας της Αυστρίας, με ανακοίνωση του υφυπουργού Υγείας κ. Ράινχαρντ Βάνεκ, προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά την ανακάλυψη του Ελληνα καθηγητή προσπαθώντας να προλάβει πρόωρες και υπερβολικές προσδοκίες.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι “Ολοι μας ελπίζουμε, πως θα επιβεβαιωθούν οι υποθέσεις μας ότι έχει ανακαλυφθεί ένα μέσο για τη δραστική καταπολέμηση των βακτηριδίων του άνθρακα. Ομως μέχρι την οριστική επιβεβαίωση θα πρέπει να αναμένουμε ακόμη αρκετό χρόνο”

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι σχετικές έρευνες διεξαγονται σε συνεργασία ανάμεσα στο Ινστιτούτο Κλινικής Υγείας του Πανεπιστημίου Βιένης, και το Κλινικό Τμήμα Μολύνσεων και Χημειοθεραπείας, και των Εργαστηρίων Μικροβιολογίας και Υγιεινής Νοσοκομείων του Γκρατς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση