Τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων φθηνότερα στην επαρχία

Το αργότερο σε δύο μήνες θα αρχίσουν να λειτουργούν τα πρώτα απογευματινά ιατρεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μετά την κοινή υπουργική απόφαση η οποία προβλέπει τη λειτουργία τους. Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, κάτι το οποίο θα συμβεί με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, δεν θα είναι εις βάρος της εφημερίας καθώς θα εξακολουθούν να έχουν προτεραιότητα οι ασθενείς που νοσηλεύονται αλλά και όσοι προσέρχονται ως έκτακτα περιστατικά.

Αντίθετα, ο υπουργός Υγείας Αλέκος Παπαδόπουλος, που ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο το σχέδιο της κοινής υπουργικής απόφασης εκτιμά ότι η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων θα έχει άμεσο αποτέλεσμα το οποίο θα φανεί στον πολίτη, που θα έχει άμεση πρόσβαση στο γιατρό της επιλογής του και θα συντομεύσει το χρόνο αναμονής τόσο για αυτούς που νοσηλεύονται και θέλουν να κάνουν επιπλέον εξετάσεις όσο και για τους ασθενείς που θα προσέρχονται για πρώτη φορά στο νοσοκομείο για εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν άμεσα μόνο την αμοιβή για την επίσκεψη στο απογευματινό ιατρείο. Ολες οι υπόλοιπες πράξεις -εργαστηριακές εξετάσεις, χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.- θα καλύπτονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι τιμές που έχουν καθοριστεί είναι 90 ευρώ για τους καθηγητές, 75 ευρώ για τους αναπληρωτές καθηγητές, τους επίκουρους καθηγητές και τους αναπληρωτές διευθυντές, 60 ευρώ για τους επιμελητές Α’ και 45 ευρώ για τους λέκτορες και τους επιμελητές Β’.

Οι παραπάνω τιμές αφορούν τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και έχουν να κάνουν με την επίσκεψη σε γιατρούς ειδικοτήτων πλην των χειρουργικών. Τα αντίστοιχα ποσά για επισκέψεις σε νοσοκομεία όπου εδρεύουν ιατρικές σχολές στην υπόλοιπη χώρα είναι για τους καθηγητές 75 ευρώ, για τους αναπληρωτές καθηγητές και διευθυντές του ΕΣΥ 60 ευρώ, για τους επίκουρους καθηγητές, αναπληρωτές διευθυντές και επιμελητές Α’ 45 ευρώ και 30 ευρώ για τους λέκτορες και επιμελητές Β’.

Για τα υπόλοιπα νοσοκομεία για τους διευθυντές του ΕΣΥ 45 ευρώ, για τους αναπληρωτές διευθυντές και επιμελητές Α’ 35 ευρώ, και για τους επιμελητές Β’ 25 ευρώ. Για μικρές επεμβάσεις εντός ή εκτός του χειρουργείου που δεν απαιτείται νοσηλεία η τιμή είναι 50 ευρώ, ενώ για επεμβάσεις για ασθενείς που νοσηλεύονται ήδη στο νοσοκομείο αν αυτές είναι μικρές, το ποσό είναι 100 ευρώ και αν είναι μεσαίας βαρύτητας είναι 150 ευρώ. Διαφορετικές είναι οι τιμές για τις χειρουργικές ειδικότητες και κυμαίνονται από 35 ευρώ για τον επιμελητή Β’ στα περιφερειακά νοσοκομεία έως 130 ευρώ για τους καθηγητές χειρουργικής των νοσοκομείων στο νομό Θεσσαλονίκης και Αττικής.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση προϋπόθεση ώστε ένας γιατρός να κάνει απογευματινό ιατρείο ή εργαστήριο είναι να εργάζεται και το πρωί με αντίστοιχα καθήκοντα στο ίδιο νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορεί να εξετάζει περισσότερους ασθενείς το απόγευμα από ότι το πρωί. Είναι πολύ σημαντικό, επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, η λειτουργία των απογευματινών ιατρείων να μη διαταράσσει τη ροή της εφημερίας και πάντα να δίνεται προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά. Για λόγους που έχουν να κάνουν τόσο με την ιατρική επιστήμη όσο και με τη λειτουργία του νοσοκομείου στα απογευματινά χειρουργεία επιτρέπεται να διενεργούνται μόνο μικρής και μεσαίας βαρύτητας χειρουργικές επεμβάσεις.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμοιβές που καταβάλλονται για όλες τις ιατρικές πράξεις στο απογευματινό ωράριο κατατίθεται σε ειδικό λογαριασμό που θα υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο για το σκοπό αυτό. Το σύνολο του λογαριασμού κατανέμεται σε όσους συμμετέχουν στη λειτουργία του νοσοκομείου αλλά και σε όλο το προσωπικό που έμμεσα επιβαρύνεται από την αυξημένη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση