Προσπάθειες επιστημόνων για την αντιμετώπιση του άνθρακα

Το μηχανισμό με τον οποίο η τοξίνη του άνθρακα εισέρχεται στα κύτταρα, καθώς επίσης και την τρισδιάστατη δομή του πιο επικίνδυνου τμήματος της τοξίνης, κατόρθωσαν να ανακαλύψουν δύο ερευνητικές ομάδες στις ΗΠΑ, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να καταπολεμηθεί το μικρόβιο που έχει μετατραπεί σε ένα θανατηφόρο όπλο στα χέρια των τρομοκρατών.

Η πρώτη ομάδα από τα πανεπιστήμια του Γουισκόνσιν και του Χάρβαντ, μελέτησε τον τρόπο που η τοξίνη του άνθρακα διαπερνά την κυτταρική μεμβράνη και εισέρχεται στα κύτταρα. Πρωταρχικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζει μια πρωτεΐνη της μεμβράνης, που ονομάζεται υποδοχέας της ανθρακικής τοξίνης, με την οποία συνδέεται η τοξίνη και εισέρχεται στο κυτταρόπλασμα.

Οι ερευνητές κατόρθωσαν να αλλάξουν γενετικά την δομή αυτού του υποδοχέα, με αποτέλεσμα η τοξίνη να μην μπορεί να συνδεθεί μαζί της, αποτρέποντας έτσι την εκδήλωση της παθογόνου δράσης της.

Η τοξίνη του άνθρακα αποτελείται από τρία πρωτεϊνικά τμήματα, εκ των οποίων αυτό που προκαλεί τις πιο επικίνδυνες βλάβες ονομάζεται Lethal Factor (LA). Ο παράγοντας αυτός εισερχόμενος στο κύτταρο, παρεμβαίνει στους μηχανισμούς εκείνους διαμέσου των οποίων ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τη τρισδιάστατη μορφή αυτού του τμήματος ανακάλυψε μία άλλη ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Burnham στην Καλιφόρνια. Η ανακάλυψη αυτή θα συμβάλλει σημαντικά στη κατανόηση του τρόπου δράσης του LA και στην εύρεση τρόπων που θα τον παρεμποδίσουν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση