Junk Food, TV, ακινησία παχαίνουν τον πλανήτη

Junk Food, TV, ακινησία παχαίνουν τον πλανήτηΗ παχυσαρκία, αποτέλεσμα του “σύγχρονου” τρόπου ζωής και διατροφής, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στη χώρα μας. Παράλληλα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας έχοντας πλέον χαρακτηριστεί ως νόσος. Ηδη η παχυσαρκία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις, σε όλο το δυτικό κόσμο. 54% είναι το ποσοστό αύξησής της, σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών και 40% σε εφήβους ηλικίας 12-17 ετών. Νεότερες μελέτες δείχνουν ιδιαίτερη άνοδο της παχυσαρκίας στα κορίτσια 12-17 ετών, η οποία φθάνει στο 45%, ενώ στα αγόρια αντίστοιχης ηλικίας φθάνει στο 30%. Tα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε δελτίο τύπου που απέστειλε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) στο Care, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Παχυσαρκίας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ το συντριπτικό ποσοστό ανδρών και γυναικών (81,6% και 82,9% αντίστοιχα) δεν αθλούνται καθόλου.

Στα παιδιά έχει εκλείψει η φυσική δραστηριότητα, η οποία περιορίζεται μόνο στις ελάχιστες ώρες άθλησης. Τα παιδιά βρίσκονται υπό τηλεοπτική κατοχή (εβδομαδιαίος χρόνος τηλεθέασης 24 έως και 37 ώρες). Η τηλεθέαση συνοδεύεται κατά κανόνα, από άκριτη και μηχανιστική αυξημένη κατανάλωση, περιττών ποσοτικά και ποιοτικά “εύκολων” τροφίμων, γευστικής ψυχαγωγίας.

Και ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για την Παχυσαρκία (International Obesity Task Force), η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της παχυσαρκίας μετά από τη Νότια Αφρική και το Κουβέιτ.

Η αύξηση της συμμετοχής του έτοιμου φαγητού από το 1984 μέχρι σήμερα, φθάνει στο 983% και από το 1993 μέχρι σήμερα στο 248%.

Η λήψη άχρηστων διατροφικά ουσιών, έχει ήδη διαμορφώσει και εμπεδώσει, επικίνδυνα διατροφικά πρότυπα στο 77% των παιδιών, με την ανοχή της πολιτείας και την συνδρομή του γονεϊκού ταμείου.

Η υπερκατανάλωση εύκολων “τροφών” (σνάκς, κλπ.), αρχίζει από την πρώτη νηπιακή ηλικία (77%) και υπερβαίνει το 89%, σε καθημερινή βάση, σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Οι ενοχές των γονέων, οδηγούν σε ανεπίτρεπτες ανοχές, με αποτέλεσμα τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά στη χώρα μας, να είναι σε ποσοστό, πολύ περισσότερα από το αντίστοιχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις ΗΠΑ (7,2% για τα αγόρια και 9,4% για τα κορίτσια).

Η αύξηση της κατανάλωσης του κρέατος κατά 155%, μέσα σε 20 χρόνια, των γαλακτοκομικών κατά 55%, της ζάχαρης κατά 118% , κ.λ.π., είναι μία ασφαλής απόδειξη του γεγονότος ότι η διατροφή μας, έχει προσανατολιστεί, σε επικίνδυνες διαιτητικές συμπεριφορές.

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα αφορά στην διαιτητική συμπεριφορά των παιδιών. Των παιδιών τα οποία ταΐζονται παρά διατρέφονται.

Το 81% των παιδιών, προμηθεύεται για κολατσιό είδη, τα οποία δεν επιτρέπεται να διατίθενται αλλά παρ’ όλα αυτά διατίθενται, από τα παρανομούντα, θέλοντας και μη, σε ποσοστό 89%, σχολικά κυλικεία.

Το 83% των παιδιών δεν παίρνει σωστό πρωινό στο σπίτι, το 89% δεν παίρνει κολατσιό από το σπίτι, ενώ παράλληλα, τα εξοργιστικά ποσά, τα οποία δίδονται στα παιδιά, για χαρτζιλίκι, τα αυτονομούν οικονομικά ως καταναλωτές, με όλα τα παρεπόμενα αρνητικά αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση