Γενικές αρχές της θεραπείας του διαβητικού

Η θεραπευτική προσέγγιση του ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια: 1. Αρχική εκτίμηση του ασθενούς – οικογενειακό και ατομικό αναμνηστικό, η ύπαρξη ή όχι παραγόντων που αυξάνουν τον καρδιακό κίνδυνο, η λήψη φαρμάκων, η ύπαρξη ή όχι παχυσαρκίας, είναι παράγοντες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις θεραπευτικές αποφάσεις. 2. Εκπαίδευση του ασθενούς -θα πρέπει ο ασθενής να είναι ενήμερος για την φύση της νόσου, για τις πιθανές οξείες και χρόνιες επιπλοκές του διαβήτη, για τον έλεγχο της ημερήσιας δραστηριότητας και δίαιτας, για την προσεκτική εκτέλεση λειτουργιών, όπως είναι η προσωπική υγιεινή και η τακτή μέτρηση της γλυκόζης αίματος. Ο ασθενής θα πρέπει να κατανοήσει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα νόσημα που θα φέρει ισοβίως και ότι θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτό.
Οι βασικοί άξονες της θεραπείας για κάθε διαβητικό ασθενή στηρίζονται στο τρίπτυχο : δίαιτα – άσκηση – χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων.
Η δίαιτα καθορίζεται πάνω σε ατομική βάση για την αντιμετώπιση των αναγκών κάθε τύπου διαβήτη : περιορισμός των θερμίδων για τους παχύσαρκους ασθενείς και κανονικά κατανεμημένα γεύματα με κολατσιό πριν από τον ύπνο, για τους ασθενείς που λαμβάνουν υπογλυκαιμικούς παράγοντες.
Η άσκηση και η αυξημένη μυϊκή δραστηριότητα θα πρέπει να ενθαρρύνεται σε κάθε διαβητικό ασθενή ως επικουρικό μέτρο της δίαιτας και της θεραπείας με φαρμακευτικά σκευάσματα.
Η έντονη μυϊκή δραστηριότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από προσαρμογή στην δίαιτα και στη δοσολογία της ινσουλίνης, καθ’ ότι η σωματική δραστηριότητα αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, καθώς και την χρησιμοποίηση του λίπους και των υδατανθράκων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση