Εβδομάδα Παχυσαρκίας

Ασθένεια που σιγά σιγά παίρνει διαστάσεις επιδημίας αποτελεί η παχυσαρκία στις ανεπτυγμένες χώρες, καθώς ο αριθμός των παχύσαρκων υπολογίζεται ότι πλησιάζει σήμερα τα 300 εκατομμύρια παγκοσμίως και συνεχίζει να αυξάνεται με γρήγορους ρυθμούς. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ιατρικης Εταιρίας Παχυσαρκίας, με αφορμή την έναρξη της “Εβδομάδας Παχυσαρκίας”, που οργανώνει, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με σειρά εκδηλώσεων από τις 17 έως τις 24 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παχυσαρκίας, όπως έχει ορισθεί η 24η Οκτωβρίου.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1/3 των κατοίκων είναι υπέρβαροι και 1/10 είναι παχύσαρκοι. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι περίπου το 50 % των ενηλίκων στην Ευρώπη μπορεί να είναι παχύσαρκοι μέσα στην επόμενη γενεά.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει επιδημιολογική μελέτη για τη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας στην Ελλάδα, οπότε δεν έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχεία για τον ελληνικό πληθυσμό, από μελέτες και εργασίες που έχουν γίνει προκύπτει ότι η παγκόσμια αυτή επιδημία έχει πλήξει και τη χώρα μας σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα, εξ άλλου, με στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Διεθνής Ομάδα Εργασίας για την Παχυσαρκία (International Obesity Task Force) η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της παχυσαρκίας μετά από τη Νότια Αφρική και το Κουβέιτ.

Μάλιστα στις δύο αυτές χώρες η παχυσαρκία εντοπίζεται κυρίως στο γυναικείο πληθυσμό, ενώ στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, η παχυσαρκία εμφανίζεται με ανάλογα ποσοστά και στα δύο φύλα.

Σε συνέντευξη τύπου, που έδωσε στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας κ. Ιωάννης Κακλαμάνος τόνισε, ότι στόχος των εκδηλώσεων είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της πρόληψης και της ιατρικής αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, πρόσθεσε, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και των γονέων, καθώς τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς κάθε χρόνο.

Η ανάπτυξη των εκδηλώσεων μέσα στην εβδομάδα έχει ως εξής:

Τετάρτη 17.10 Επιστημονικό συμπόσιο στη Θεσσαλονίκη με θέμα
“Ψυχοκοινωνική προσέγγιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και ενήλικες”

Παρασκευή 19.10 Ομιλίες στα σχολεία που έχουν τμήματα Αγωγής Υγείας
Ανακοίνωση-πρόσκληση στα σχολεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Κυριακή 21.10 Κεντρική εκδήλωση για το κοινό της Αθήνας
“…βάλε φρένο στην παχυσαρκία…”

Τρίτη 23.10 Ημερίδα για τους φοιτητές και σπουδαστές της
Ιατρικής Σχολής, της Χαροκοπείου και των ΤΕΦΑΑ με θέμα “Παχυσαρκία Σήμερα”

Τετάρτη 24.10 Επιστημονικό συμπόσιο στην Αθήνα με θέμα
“Μεταγευματικές μεταβολικές διαταραχές: κίνδυνοι και αντιμετώπιση”

Κεντρική εκδήλωση για το κοινό της Θεσσαλονίκης
“…βάλε φρένο στην παχυσαρκία…”

και στρογγυλό τραπέζι με θέμα “Παχυσαρκία – κοινωνικό πρόβλημα στη χαραυγή
του 21ου αιώνα”

Η κεντρική εκδήλωση της Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στο πολιτιστικό και συνεδριακό κέντρο “Αθηναΐς” την Κυριακή 21 Οκτωβρίου. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη και η εκδήλωση θα διαρκέσει από το πρωί μέχρι το βράδυ με πολλές δραστηριότητες ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα:

* Παρουσίαση Πυραμίδας Μεσογειακής Διατροφής

* Διαλέξεις για το κοινό

* Παρουσίαση Ιδανικής Σχολική Καντίνας

* Έκθεση “Η Ιστορία της Παχυσαρκίας”

* Εκθέσεις ζωγραφικής και γελοιογραφίας

* Προβολές ταινιών

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση