Καταπολεμώντας την αντίσταση των καρκινικών κυττάρων

Καταπολεμώντας την αντίσταση των καρκινικών κυττάρωνΠολλές από τις θεραπείες κατά του καρκίνου, ενώ είναι δραστικές στην αρχή της θεραπείας, στην πορεία γίνονται αναποτελεσματικές λόγω της αντίστασης που αναπτύσσουν τα καρκινικά κύτταρα στη θεραπευτική αγωγή. Βρετανοί επιστήμονες από το Cancer Research Campaign και το Medical Research Council ανακάλυψαν σημαντικές λεπτομέρειες για έναν από τους τρόπους με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσουν αντίσταση έναντι στις θεραπείες. Ειδικές “αντλίες”, τις οποίες διαθέτουν τα καρκινικά κύτταρα, δεν επιτρέπουν στα αντικαρκινικά φάρμακα να παραμένουν μέσα στο κύτταρο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δράσουν. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού European Molecular Biology Organization Journal.

Οι επιστήμονες ανακαλύπτοντας τη δομή των μοριακών αυτών “αντλιών”, ελπίζουν να αναπτύξουν νέα φάρμακα τα οποία θα εμποδίζουν τη λειτουργία τους, περιορίζοντας το φάρμακο μέσα στα καρκινικά κύτταρα, όπου και μπορούν να δράσουν.

“Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό να υπάρχουν φαρμακευτικές ουσίες οι οποίες γνωρίζουμε ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικές αλλά να μην υπάρχει τρόπος να παραμείνουν μέσα στα καρκινικά κύτταρα για να δράσουν”, δήλωσε ο Dr. Mark Rosenberg, από το πανεπιστήμιο UMIST στο Μάντσεστερ.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον την τρισδιάστατη δομή αυτής της αντλίας, η οποία ουσιαστικά είναι το μόριο της Ρ-γλυκοπρωτεΐνης, και μπορούν να αρχίσουν το σχεδιασμό νέων φαρμάκων με ανάλογο μηχανισμό δράσης.

Η Ρ-γλυκοπρωτεΐνη βρίσκεται και σε υγιή κύτταρα, αλλά σε πολύ μικρότερη συγκέντρωση, απ’ ότι στα καρκινικά κύτταρα.

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δε γνώριζαν την ακριβή δομή της γλυκοπρωτεΐνης, αλλά στη νέα αυτή μελέτη κατάφεραν για πρώτη φορά να αναλύσουν τη δομή της και το σχήμα της.

“Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην καταπολέμηση της αντίστασης των καρκινικών κυττάρων στα φάρμακα” δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Cancer Research Campaign, καθηγητής Gordon McVie.

“Υπάρχει ήδη ένας σημαντικός αριθμός υποψήφιων φαρμάκων, με αποτέλεσμα η κλινική εφαρμογή της νέας αυτής θεραπείας να γίνει σύντομα πραγματικότητα” πρόσθεσε ο Gordon McVie.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση