Καφές και εγκυμοσύνη

Οι έγκυες πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης σε λιγότερο από 300mg την ημέρα, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 4 μέτρια φλιτζάνια καφέ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Food Standards Agency στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι η πρώτη φορά που δίνονται συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης καφεΐνης, μετά από τις οδηγίες για μέτρια κατανάλωση καφεΐνης για έγκυες γυναίκες που είχε εκδώσει το υπουργείο υγείας της Μ. Βρετανίας, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας της επιτροπής τοξικότητας των χημικών ουσιών στα τρόφιμα και στο περιβάλλον.

Η επιτροπή μελετώντας την επίδραση της καφεΐνης στην ικανότητα αναπαραγωγής είχε καταλήξει ότι ποσότητες καφεΐνης που ξεπερνούν τα 300mg την ημέρα μπορεί να σχετίζονται με γέννηση λιποβαρούς παιδιού και σε μερικές περιπτώσεις με αποβολή.

Εκπρόσωπος του Food Standards Agency, δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύεται η κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη, αλλά πρέπει να γίνεται με μέτρο και σύμφωνα με αυτά τα όρια.

Φυσικά πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι ο καφές δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή καφεΐνης αλλά, υπάρχει και το τσάι, η σοκολάτα και τα αναψυκτικά. Μία μεγάλη κούπα καφέ μπορεί να περιέχει μέχρι και 100mg καφεΐνης, μία κούπα τσάι 50mg, ένα κουτάκι αναψυκτικό τύπου κόλα μέχρι και 40mg και μία σοκολάτα 50γρ, μέχρι και 50mg.

Προκειμένου λοιπόν η έγκυος να ελέγχει την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης θα πρέπει να συνυπολογίζει την ποσότητα πρόσληψης από όλες αυτές τις πηγές. Αλλες πηγές καφεΐνης είναι και τα ebnergy drinks αλλά και μερικά παυσίπονα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση