Αντισύλληψη με αναστολή της κίνησης των σπερματοζωαρίων

Αντισύλληψη με αναστολή της κίνησης των σπερματοζωαρίωνΗ ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης που ελέγχει την κινητικότητα της ουράς του σπερματοζωαρίου, είναι πολύ πιθανό ότι θα οδηγήσει στην κατασκευή ενός αντισυλληπτικού χαπιού, το οποίο θα λαμβάνεται λίγο πριν ή μετά από την ερωτική επαφή, είτε από τον άνδρα, είτε από τη γυναίκα, απαλλάσσοντας τις τελευταίες από τις παρενέργειες των κλασσικών αντισυλληπτικών, που βασίζονται σε ορμόνες. Η πρωτεΐνη αυτή, με την ονομασία CatSper, υπάρχει μόνο στην ουρά του σπερματοζωαρίου, με αποτέλεσμα το φάρμακο που θα αναστέλλει τη δράση της, να έχει μόνο τοπική δράση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Howard Hughes Medical Institute και του Harvard Medical School οι οποίοι ανακάλυψαν την πρωτεΐνη, ο ρόλος της είναι καθοριστικός στην διαδικασία γονιμοποίησης του ωαρίου.

Τα σπερματοζωάρια, με συνεχείς κινήσεις της ουράς τους, προσεγγίζουν διαμέσου των σαλπίγγων το ωάριο και διαπερνούν την εξωτερική μεμβράνη του, ώστε να πραγματοποιηθεί γονιμοποίηση. Με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής οι ερευνητές ανέστειλαν την παραγωγή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης σε ποντίκια. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν την ικανότητα αναπαραγωγής, λόγω της μειωμένης κινητικότητας των σπερματοζωαρίων τους.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες όταν διαπίστωσαν ότι με την αφαίρεση της εξωτερικής μεμβράνης του ωαρίου, έγινε δυνατή η γονιμοποίησή του.

Ο Δρ David Clapham που συμμετείχε στην έρευνα θεωρεί ότι η κατασκευή ενός φαρμάκου που θα μπλοκάρει την CatSper είναι εφικτή. Το φάρμακο αυτό θα έχει το πλεονέκτημα ότι θα είναι ασφαλέστερο από τα παραδοσιακά αντισυλληπτικά που χρησιμοποιούν σήμερα οι γυναίκες, τα οποία πρέπει να παίρνουν καθημερινά και η δράση τους βασίζεται σε ορμόνες.

Θεωρητικά το νέο αυτό φάρμακο θα μπορεί να ληφθεί είτε από τον άνδρα είτε από τη γυναίκα λίγο πριν ή μετά τη σεξουαλική επαφή.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση