Τα θαύματα της επανορθωτικής μικροχειρουργικής στην Ελλάδα

H χειρουργική χεριού και η επανορθωτική μικροχειρουργική, οι οποίες αποτελούν τη μεγαλύτερη κατάκτηση της ορθοπαιδικής, της τραυματολογίας και της πλαστικής χειρουργικής τα τελευταία χρόνια, έχουν σημαντική ανάπτυξη και στην χώρα μας με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται επεμβάσεις που πριν μερικά χρόνια εθεωρούντο αδύνατες.

Οι νεότερες εξελίξεις στον τομέα αυτό δίνουν τη δυνατότητα στους ειδικούς επιστήμονες να ανασυγκολλούν με μεγάλη επιτυχία ακρωτηριασμένα δάκτυλα ή άλλα μέλη μετά από εγχειρήσεις, που έχουν γίνει ρουτίνα.

Σημαντικές εξ άλλου είναι και οι επανορθωτικές επεμβάσεις, με τις οποίες η αναπηρία, που παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα του αρχικού τραυματισμού, αποκαθίσταται σε ικανοποιητικό βαθμό. Έτσι σε περίπτωση απώλειας του αντίχειρα, του οποίου η λειτουργία ισοδυναμεί με το 50% της λειτουργίας του χεριού, είναι δυνατόν να μεταφερθεί ένα δάκτυλο του ποδιού στη θέση του αντίχειρα και να αναλάβει το σημαντικό ρόλο του. Λύσεις επίσης δίνονται και σε οστικές απώλειες ή βαριές βλάβες σε ομάδες νεύρων μετά από τροχαία συνήθως ατυχήματα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού Χρήστος Δημητρίου, επίκουρος καθηγητής ορθοπαιδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής Σάββας Σουρμελής, αναπληρωτής διευθυντής της ορθοπαιδικής κλινικής του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, με την ευκαιρία του κοινού συνεδρίου των δύο εταιρειών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου 2001 στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency» της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε επίσης ότι η Θεσσαλονίκη, μια κατ΄ εξοχήν βιομηχανική περιοχή, που έχει αυξημένο αριθμό εργατικών, αγροτικών και τροχαίων ατυχημάτων, στερείται Γενικού Νοσοκομείου Ατυχημάτων, με αποτέλεσμα τα δεκάδες καθημερινά περιστατικά και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν το χέρι, όπως ακρωτηριασμοί, εγκαύματα και άλλες κακώσεις, να αντιμετωπίζονται στα εξωτερικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων συνήθως από γιατρούς χωρίς την κατάλληλη εξειδίκευση. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα μεγάλο αριθμό αναπηριών, που τις περισσότερες φορές είναι ανεπανόρθωτες, διότι ο τραυματισμός δεν αντιμετωπίστηκε σωστά από την αρχή. «Το γεγονός αυτό», τόνισε ο κ. Σουρμελής, «καθιστά επιτακτική την ανάγκη της καθιέρωσης ξεχωριστής χειρουργικής ειδικότητας και στη χώρα μας κατά τα πρότυπα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης. Συγκεκριμένα η χειρουργική χεριού – άνω άκρου αποτελεί ξεχωριστή ειδικότητα στις ΗΠΑ από το 1930, ενώ την τελευταία δεκαετία αυτό καθιερώθηκε σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες».

«Ελπίζουμε», πρόσθεσε, «ότι σύντομα θα θεσμοθετηθεί η ξεχωριστή αυτή ειδικότητα και στην Ελλάδα».

Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε επίσης, ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 10% των περιστατικών με κατάγματα, που φτάνουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, κυρίως από εργατικά και τροχαία ατυχήματα, αφορούν στο περιφερικό άκρο της κερκίδας, κοντά στον καρπό, ενώ δεν είναι λίγες και οι κακώσεις στο χέρι, που οφείλονται στις αθλητικές δραστηριότητες.

Στο συνέδριο ειδικοί επιστήμονες Έλληνες και ξένοι, μεταξύ των οποίων οι σημαντικότεροι χειρουργοί χεριού και μικροχειρουργικής των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, θα αναφερθούν στις σύγχρονες εξελίξεις της ειδικότητάς τους αναπτύσσοντας θέματα, που ενδιαφέρουν ένα ευρύ φάσμα γιατρών, όπως ορθοπαιδικούς, χειρουργούς, πλαστικούς χειρουργούς, νευροχειρουργούς, ρευματολόγους και φυσικοθεραπευτές.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει τρεις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, δεκαέξι διαλέξεις, περισσότερες από εκατό ελεύθερες ανακοινώσεις, προφορικές και αναρτημένες, καθώς και τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια με πρακτική άσκηση για τις οστεοσυνθέσεις του άνω άκρου, τις ολικές αρθροπλαστικές του ώμου και τη διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα με ενδοσκοπική μέθοδο. Η τελευταία αυτή πρακτική άσκηση θα γίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου θα γίνει επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιμορφωτικό σεμινάριο γνώσεων χειρουργικής χεριού, που περιλαμβάνει 36 εισηγήσεις και ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους νέους γιατρούς (ορθοπαιδικούς, πλαστικούς χειρουργούς και ρευματολόγους).

Στο πρόγραμμα του συνεδρίου υπάρχει και ένα αξιόλογο πολιτιστικό γεγονός. Κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής έναρξης, το βράδυ της Τετάρτης 10 Οκτωβρίου, προσκεκλημένη ομιλήτρια είναι η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης καθηγήτρια Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, που θα αναπτύξει το θέμα «Leonardo da Vinci: Από την επιστήμη στην τέχνη». Η εκδήλωση αυτή συνδιοργανώνεται με το δήμο Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση