Η προγεστερόνη δε θεραπεύει το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Η λήψη προγεστερόνης δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν οι γυναίκες πριν από την εμμηνορρυσία, συμπτώματα που αποτελούν το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού British Medical Journal.

Τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψαν από την ανασκόπηση 14 ερευνών για τη δράση της προγεστερόνης σε περισσότερες από 900 γυναίκες που παρουσίαζαν προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι θεραπείες με προγεστερόνη, σε μορφή δισκίου ή υπόθετου, δεν αποδείχθηκαν να είναι περισσότερο αποτελεσματικές σε σχέση με τα εικονικά φάρμακα (placebo) που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να βελτιώσουν τα συμπτώματα του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, που περιλαμβάνουν κατάθλιψη, κοιλιακό πόνο, εξάντληση και πονοκέφαλο.

“Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν τη δράση των ουσιών αυτών στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου”, τόνισε μία από τις συγγραφείς της έρευνας, η Δρ. Katrina Wyatt από το πανεπιστήμιο Keele University, στη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η χρήση της προγεστερόνης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, έχει βασιστεί στην υπόθεση ότι έλλειψη της ορμόνης προκαλεί τα συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση