Προσοχή στις αντιασφυξιογόνες μάσκες

Ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί τους αγοραστές αντιασφυξιογόνων μασκών ότι η μη σωστή χρήση τους τις καθιστά αναποτελεσματικές ή ακόμα και επικίνδυνες, εξέδωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Βιολογικών Οπλων (OPCW).

Η ανακοίνωση εξεδόθη με αφορμή την κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων τους σε Ευρώπη και Αμερική, καθώς οι φήμες για ενδεχόμενο τρομοκρατικό κτύπημα με βιολογικά ή χημικά όπλα, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ των πολιτών.

Οπως εξηγεί ο πρόεδρος του OPCW, κ. Brian Davey, οι μάσκες αυτές πρέπει να χρησιμοποιούνται στον κατάλληλο χρόνο και να τηρούνται με ακρίβεια οι οδηγίες χρήσης τους, αλλιώς δεν προσφέρουν καμία προστασία.

Καθώς οι αγοραστές δεν έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, επισημαίνει ο κ. Davey, κινδυνεύουν ακόμα και με ασφυξία, καθώς δεν ξέρουν πως να τις φορέσουν, ενώ σε περίπτωση που θα πρέπει να τις χρησιμοποιήσουν, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τους προφυλάξουν.

Εκτός του ότι η σωστή τοποθέτηση τους έχει καθοριστική σημασία, πολύ κόσμος δεν γνωρίζει ότι τα προστατευτικά φίλτρα που διαθέτουν, χάνουν με τον καιρό την αποτελεσματικότητα τους, και ότι δεν προστατεύουν από κάθε είδους έκθεση σε επικίνδυνα υλικά ή μικροοργανισμούς.

Επιπλέον τα διάφορα μέρη της αντιασφυξιογόνου μάσκας πρέπει να ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την σωστή λειτουργία τους και να αντικαθίστανται όσα έχουν χάσει την λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητά τους.

Τέλος οι αντιασφυξιογόνες μάσκες προστατεύουν μόνο από τα υλικά τα οποία εισπνέονται και όχι από αυτά που μπορούν να προσβάλουν τον οργανισμό διαμέσου του δέρματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση