Παγκόσμιο φεστιβάλ πουλιών

Ένα ξεχωριστό διήμερο αφιερωμένο στην γνωριμία με τα άγρια πουλιά και τη φύση γενικότερα, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το Σαββατοκύριακο, όσοι επισκεφθούν το Δάσος της Δαδιάς Σουφλίου και το Δέλτα του Εβρου, όπου θα πραγματοποιηθούν μερικές από τις εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Φεστιβάλ για τα Πουλιά.

Φέτος η εκδήλωση έχει παγκόσμιο χαρακτήρα, ενώ για πρώτη φορά υιοθετείται ο όρος «Παγκόσμιου Φεστιβάλ για τα Πουλιά› («World Bird Festival›). Το διήμερο σε παγκόσμιο επίπεδο συντονίζει η διεθνής ομοσπονδία Bird Life International, ενώ στην Ελλάδα την οργάνωση έχει αναλάβει ο επίσημος εταίρος της, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Με τη συνεργασία δεκάδων κατά τόπους φορέων θα γίνουν εκδηλώσεις σε σημαντικούς βιότοπους της χώρας από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν μεταξύ άλλων στο Δάσος Δαδιάς την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, από τις 10π.μ. μέχρι τις 4μ.μ. και η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη.

Κύρια δραστηριότητα θα είναι η παρατήρηση πουλιών στη φύση (bird watching ή «birding›). Ειδικοί συνεργάτες της Ορνιθολογικής θα βοηθούν το κοινό να αναγνωρίσει τα διαφορετικά είδη των πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια.

Αναμένεται να παρατηρηθούν εντυπωσιακά είδη πουλιών, όπως τα μεγαλοπρεπή αρπακτικά και πολλά είδη μικρόπουλων εξαιτίας της φθινοπωρινής τους μετανάστευσης. Παράλληλα, θα υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες.

Για τους μικρούς λάτρεις της φύσης η εκδήλωση εκτός από παρατήρηση πουλιών θα περιλαμβάνει διαγωνισμό ζωγραφιάς για τα πουλιά του Έβρου, με βράβευση των καλυτέρων και περιβαλλοντικά παιχνίδια.

Κατά την επίσκεψή τους στην περιοχή μπορούν να φέρουν μαζί τους μια αφίσα που θα δημιουργήσουν ελεύθερα με όποιο μέσο επιθυμούν (ζωγραφιά, κολλάζ, φωτογραφία, κλπ). Στα σημεία παρατήρησης θα μοιράζονται δελτία με ερωτήσεις για τα πουλιά. Στο τέλος της ημέρας θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση των δελτίων και η βράβευση της καλύτερης αφίσας.

Ακόμη με τη βοήθεια του Δασαρχείου Σουφλίου θα γίνει δενδροφύτευση, ενώ ειδικός αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα μιλήσει για τη δασοπυρόσβεση. Η εκδήλωση θα κλείσει με απελευθέρωση άγριων αρπακτικών πτηνών που έχουν θεραπευτεί στο κέντρο περίθαλψης αγρίων ζώων και πουλιών της Αίγινας.

Εξάλλου, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάδειξης Δέλτα Έβρου, η Αναπτυξιακή Εταιρία Έβρου Α.Ε. και το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας για την Παγκόσμια Γιορτή Πουλιών 2001, οργανώνoυν εκδηλώσεις το Σάββατο 6 Οκτωβρίου δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να παρατηρήσουν τα πουλιά.

Το πρωί του Σαββάτου θα γίνει απελευθέρωση πουλιών στο Δέλτα Έβρου, τα οποία είχαν τραυματιστεί και φιλοξενηθεί στο Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων και Πουλιών στην Αίγινα. Παράλληλα θα υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες όπως περιβαλλοντικά παιχνίδια, διαγωνισμούς κ.λ.π., ενώ στο τέλος της εκδήλωσης θα μοιραστούν δώρα στους νικητές του διαγωνισμού ερωτήσεων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση